مطابق ماده ی 20 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری، هر گونه ترکیب خطوط یا رنگ ها و هرگونه شکل سه بعدی با خطوط، رنگ ها و یا بدون آن، به گونه ای که ترکیب یا شکل یک فرآورده صنعتی یا محصولی از صنایع دستی را تغییر دهد، طرح صنعتی است. ثبت شرکتها در یک طرح صنعتی تنها دسترسی به یک نتیجه ی فنی بدون تغییر ظاهری مشمول حمایت از این قانون نمی باشد.
طرح صنعتی تنها زمانی که جدید و یا اصیل باشد قابل ثبت است. یک طرح صنعتی زمانی جدید است که از طریق انتشار به طور محسوس و یا از طریق استفاده به هر نحو دیگر قبل از تاریخ تسلیم اظهارنامه یا بر حسب مورد قبل از حق تقدم اظهارنامه برای ثبت در هیچ نقطه ای از جهان برای عموم افشا نشده باشد (ماده 21).
تسلیم، اصلاح، استرداد، انتقال و ثبت اظهارنامه
وفق ماده ی 67، ثبت طرح صنعتی مستلزم تسلیم اظهارنامه به مرجع ثبت است.
اظهارنامه ثبت طرح صنعتی باید در 2 نسخه و در فرم مخصوص و به زبان فارسی تنظیم شده و پس از ذکر تاریخ، توسط متقاضی یا نماینده قانونی وی امضاء شود (ماده ی 68).
در صورتی که اسناد ضمیمه اظهارنامه و سایر اسناد مربوط، به زبان دیگری غیر از فارسی باشد، ارائه اصل مدارک مورد نیاز همراه با ترجمه عادی کامل آن ها الزامی است، مع ذلک اگر ترجمه کامل این مدارک برای متقاضی میسر نباشد می توان خلاصه آن ها را به فارسی ضمیمه نماید، مرجع ثبت در صورت لزوم می تواند در جریان بررسی اظهارنامه، ترجمه رسمی مدارک مذکور را مطالبه کند. چنانچه اصطلاحات فناوری و اطلاعات به کار رفته در اسناد مذکور، معادل فارسی نداشته باشند ذکر همان اصطلاحات کفایت می کند.
وفق ماده ی 71، دو یا چند طرح صنعتی مربوط به یک طبقه از طبقه بندی بین المللی و یا به یک مجموعه یا ترکیبی از اجزاء،ولو مربوط به طبقات مختلف چنانچه با هم استعمال گردند، را می توان در یک اظهارنامه قید و به مرجع ثبت تسلیم نمود. در صورتی که متقاضی، دو اظهارنامه دارای طرح های صنعتی مشابه را در یک تاریخ تسلیم نماید، بنا به درخواست متقاضی، مرجع ثبت می تواند یکی از اظهارنامه ها را به عنوان طرح صنعتی اصلی و دیگری را به صورت طرح صنعتی متمم بپذیرد.
تبصره 1-در صورت تسلیم اظهارنامه و سایر اسناد مربوط توسط اشخاص حقوقی، امضاء آن ها از طرف اشخاص مجاز ضروری است.
تبصره 2-اسم و نشانی متقاضی مقیم خارج از کشور علاوه بر فارسی باید به حروف لاتین باشد و با همان حروف نیز ثبت و آگهی شود.
تبصره 1-طرح چاپ شده اشکال و تصاویر گرافیکی یا ترسیم شده، باید حداکثر در ابعاد 20*20 سانتی متر باشد و در آن رنگی بودن یا نبودن اشکال و تصاویر تصریح گردد.
تبصره 2-در صورت ارائه ماکتی از مدل طرح، مرجع ثبت می تواند ماکت مزبور را ممهور به مهر و تاریخ نموده به متقاضی اعاده نماید.
تبصره 3-در فرضی که اظهارنامه حاوی طرح های صنعتی متعدد باشد، تصاویر یا اشکال یا مدل ها به صورت جداگانه ارائه شده و به وسیله شماره از یکدیگر متمایز می گردند.
وفق ماده ی 22، اظهارنامه ی ثبت طرح صنعتی که به اداره ی مالکیت صنعتی تسلیم می شود. همراه نقشه، عکس و سایر مشخصات گرافیکی کالا که تشکیل دهنده طرح صنعتی هستند و ذکر نوع فرآورده هایی که طرح صنعتی برای آن ها استفاده می شود، اگر طرح صنعتی سه بعدی باشد الزامی خواهد بود.
اداره مالکیت صنعتی می تواند نمونه واقعی یا ماکتی از آن را نیز به همراه اظهارنامه درخواست نماید.
اظهارنامه باید دربردارنده مشخصات طرح باشد و در مواردی که متقاضی همان طراح نیست، اظهارنامه باید به همراه مدارکی باشد که ذی حق بودن متقاضی را برای ثبت طرح صنعتی ثابت نماید.
در صورتی که متقاضی طبق ماده 9 قانون، درخواست حق تقدم کرده باشد، هنگام تقاضای ثبت طرح صنعتی باید درخواست خود را که حاکی از این حق باشد، به مرجع ثبت تسلیم نماید. این درخواست باید مشتمل بر نکات ذیل باشد:
1-تاریخ و شماره اظهارنامه اصلی
2-طبقه بندی بین المللی مرتبط با اظهارنامه اصلی
3-کشور یا کشورهایی که اظهارنامه اصلی در آن جا تسلیم شده است و چنانچه اظهارنامه منطقه ای یا بین المللی مبنای حق تقدم باشد؛ ذکر ماخذ آن.
تاریخ اظهارنامه همان تاریخ تسلیم آن به اداره مالکیت صنعتی است، مشروط بر این که در زمان تسلیم، اظهارنامه حاوی کلیه اطلاعاتی باشد که شناسایی متقاضی و همچنین نمایش گرافیکی کالای متضمن طرح صنعتی را میسر سازد.
در صورتی که متقاضی مدعی دو یا چند اظهارنامه پیشین باشد، مدت حق تقدم از زمان مقدم ترین آن ها محاسبه می شود.
به موجب ماده ی 76، مدت زمان حق تقدم در ثبت طرح صنعتی، 6 ماه از تاریخ تسلیم اظهارنامه اصلی خواهد بود. در این مورد روز تسلیم جزء مدت محسوب نخواهد شد و اگر آخرین روز مصادف با روز تعطیل باشد،این مدت تا آخرین ساعت اولین روز اداری بعد از روز تعطیل محاسبه خواهد شد.
متقاضی می تواند تا قبل از ثبت طرح صنعتی، اظهارنامه خود را اصلاح کند، مشروط بر اینکه از حدود اظهارنامه نخست تجاوز ننماید. درخواست اصلاح با پرداخت هزینه مقرر در جدول هزینه ها انجام می پذیرد.
متقاضی یا نماینده قانونی او در هر زمان قبل از ثبت طرح صنعتی می تواند ضمن تسلیم درخواست کتبی به مرجع ثبت،اظهارنامه خود را مسترد دارد. در صورت استرداد اظهارنامه، هزینه های پرداختی مسترد نخواهد شد. انتقال حق مالکیت ناشی از تسلیم اظهارنامه یا اعطای هر گونه اجازه بهره برداری از آن باید به درخواست کتبی هر ذی نفع به مرجع ثبت اعلام و در پرونده مربوط درج گردد. اعمال این تغییر منوط به پرداخت هزینه مقرر در جدول هزینه ها خواهد بود.
مرجع ثبت، مقدمتاً صحت تنظیم اظهارنامه را از لحاظ شناسایی هویت متقاضی و نمایش گرافیکی طرح صنعتی مورد رسیدگی قرار داده و پس از وارد نمودن اظهارنامه در دفتر ثبت، نسخه دوم آن را همراه با ضمائم که دارای همان مشخصات نسخه اصلی است بعد از امضا و مهر و قید تاریخ (ساعت، روز، ماه و سال) وصول آن با تمام حروف، به عنوان رسید به متقاضی مسترد خواهد کرد.
در خصوص اظهارنامه هایی که با پست سفارشی ارسال می شوند، در صورت ثبت اظهارنامه ها، نسخه دوم آن ها همراه با ضمایم توسط و به هزینه مرجع ثبت با پست سفارشی،به عنوان رسید به متقاضیان مسترد خواهد شد. در صورت عدم ثبت نیز مراتب به همین ترتیب به اطلاع متقاضیان خواهد رسید. پاسخ اظهارنامه های واصله در چارچوب آیین نامه ی مذکور به صورت الکترونیکی خواهد بود.
بررسی، ثبت و انتشار آگهی طرح صنعتی به ترتیب ذیل خواهد بود:
اداره مالکیت صنعتی پس از وصول اظهارنامه، آن را از نظر مطابقت با قانون بررسی می کند و در صورتی که اداره مالکیت صنعتی تشخیص دهد شرایط موضوع رعایت شده است طرح صنعتی را ثبت و آگهی مربوط را منتشر و گواهی ثبت آن را به نام متقاضی صادر می نماید، در غیر این صورت اظهارنامه را مردود اعلام می کند.
هر گاه طرح درخواستی مطابق قوانین ارائه شده باشد، پس از ثبت طرح صنعتی، نمونه طرح و مفاد اظهارنامه منتشر نمی شود. در این صورت اداره مالکیت صنعتی، یک آگهی حاوی تاخیر انتشار طرح صنعتی مذکور و اطلاعات مربوط به هویت مالک طرح ثبت شده و تاریخ تسلیم اظهارنامه و مدت تاخیر مورد درخواست و سایر امور ضروری را منتشر می کند. پس از انقضاء مدت تاخیر درخواست شده اداره مالکیت صنعتی آگهی طرح صنعتی ثبت شده را منتشر خواهد کرد. رسیدگی به دعوی راجع به یک طرح صنعتی ثبت شده در مدت تاخیر انتشار آگهی مشروط به آن است که اطلاعات مندرج در دفاتر ثبت و اطلاعات مربوط به پرونده اظهارنامه به شخصی که علیه او دعوی اقامه می شود به طور کتبی ابلاغ شده باشد.
ممکن است ضمن اظهارنامه درخواست شود که انتشار آگهی ثبت طرح صنعتی از تاریخ تسلیم اظهارنامه حداکثر تا دوازده ماه و یا اگر ادعای حق تقدم شده است از تاریخ حق تقدم به تاخیر افتد.
حقوق ناشی از ثبت طرح صنعتی، مدت اعتبار و تمدید آن به شرح ذیل است:
الف-بهره برداری از هر طرح صنعتی که در ایران ثبت شده باشد، توسط اشخاص، مشروط به موافقت مالک آن است.
ب-بهره برداری از یک طرح صنعتی ثبت شده عبارت است از ساخت، فروش و وارد کردن اقلام حاوی آن طرح صنعتی،
ج-مالک طرح صنعتی ثبت شده، می تواند علیه شخصی که بدون موافقت او افعال مذکور در بند (ب) این ماده را انجام دهد یا مرتکب عملی شود که عادتاَ موجبات تجاوز آینده را فراهم آورد،در دادگاه اقامه دعوی نماید.
د-مدت اعتبار طرح صنعتی پنج سال از تاریخ تسلیم اظهارنامه ثبت آن خواهد بود. این مدت را می توان برای دو دوره پنج ساله متوالی دیگر پس از پرداخت هزینه مربوط تمدید نمود.پس از انقضاء هر دوره که از پایان دوره شروع می شود، یک مهلت شش ماهه برای پرداخت هزینه تمدید گردیده است و همچنین جریمه تاخیر در نظر گرفته خواهد شد.
هر ذی نفع می تواند از دادگاه ابطال ثبت طرح صنعتی را درخواست نماید. در این صورت باید ثابت کند که یکی از شرایط مندرج در مواد 20 و 21 رعایت نشده است و یا کسی که طرح صنعتی به نام وی ثبت شده پدید آورنده آن طرح یا قائم مقام قانونی او نیست.
کارت بازرگانی توسط شعب اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در تهران یا شهرستان ها به نام متقاضیانی که واجد شرایط ذیل باشند صادر می گردد. ثبت شرکتها (کلیه شرکت های تعاونی کارت بازرگانی خود را صرفاَ از اتاق های تعاون جمهوری اسلامی ایران دریافت می نمایند).
مدت اعتبار کارت بازرگانی حسب درخواست متقاضیان از یک تا پنج سال بوده که در صورت تایید توسط وزارت بازرگانی معتبر می باشد. تمدید کارت بازرگانی با ارائه ی مدارک لازم برای مدت مذکور انجام می گیرد و در سری بعد نیز به همین ترتیب ادامه دارد. مراحل تمدید کارت بازرگانی تقریباَ شبیه به مراحل اخذ اولیه ی کارت بازرگانی می باشد.
جهت انجام تشریفات تمدید کارت بازرگانی، دارنده کارت بازرگانی یا نماینده قانونی وی می بایست با ارایه اصل کارت بازرگانی و مدارک ذیل به اتاق های بازرگانی و صنایع و معادن ایران و تعاون مرکزی جمهوری اسلامی ایران حسب مورد مراجعه نماید:
الف- اصل و کپی سند مالکیت شش دانگ به نام متقاضی،به آدرس دفتر کار(آدرس اظهارنامه)
ب- اصل و کپی اجاره نامه محضری معتبر به نام متقاضی،برای محل کار و به آدرس دفتر کار(آدرس اظهارنامه)
ج- اصل و کپی سند مالکیت به نام غیر و اصل و کپی اجاره نامه عادی به نام متقاضی،با کد رهگیری برای محل کار و به آدرس دفتر کار(آدرس اظهارنامه) با امضای دو شاهد ذیل آن
در صورت تغییر مدیر عامل
الف. اصل کارت ملی و شناسنامه مدیر عامل جهت برابر با اصل نمودن و یک سری کپی کامل از پشت و روی آن
ب. اصل گواهی عدم سوءپیشینه مدیر عامل جدید(پرینت از سامانه کارت هوشمند بازرگانی)که از زمان صدور آن 6 ماه بیشتر نگذشته باشد.
ج. اصل کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان جهت برابر اصل شدن و یک سری کپی از پشت و روی آن
متولدین سال های 1341 و قبل از آن با ارائه کپی مدرک لیسانس نیاز به کارت پایان خدمت ندارند.
د. ارائه اصل و کپی مدرک تحصیلی معتبر(حداقل دیپلم)
ه. داشتن حداقل سن 23 سال تمام
در صورت تغییر آدرس، ارائه یکی از مدارک ذیل الزامی است
الف- اصل و کپی سند مالکیت شش دانگ به نام شرکت؛به آدرس مرکزی با کاربرد اداری یا تجاری
ب- اصل و کپی اجاره نامه محضری معتبر به نام شرکت،برای محل کار و به آدرس دفتر مرکزی با کاربرد اداری یا تجاری(در صورتیکه سند ملک مسکونی و دارای کاربری اداری است باید در اجاره نامه محضری موضوع "ملک مورد نظر جهت شرکت و یا فعالیت اداری شرکت در اختیار مستاجر قرار داده شده است"قید گردد)
ج- اصل و کپی سند مالکیت به نام غیر و اصل و کپی اجازه نامه عادی به نام شرکت،با کد رهگیری برای محل کار و به آدرس دفتر مرکزی با کاربری اداری یا تجاری با امضای دو شاهد ذیل آن
اتاق های بازرگانی و صنایع و معادن ایران و تعاون مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظفند اشخاص و شرکت های تعاونی را رتبه بندی نمایند. کارت بازرگانی بر اساس رتبه بندی یاد شده با رعایت سایر شرایط برای مدت بیش از یک سال تا پنج سال قابل تمدید خواهد بود.
چند نکته مهم:
مهلت تمدید کارت بازرگانی با توجه به اعتبار یک ساله یا پنج ساله آن می تواند متغیر باشد. اما به طور کلی بهتر است قبل از انقضای مهلت اعتبار کارت، قدامات لازم در خصوص تمدید آن انجام شود تا مشمول دعاوی مرتبط با کارت بازرگانی نشوید.
وزارت صنعت، معدن و تجارت و اتاق بازرگانی کشور دو سامانه برای صدور و تمدید کارت بازرگانی در اختیار متقاضیان قرار داده اند. این سامانه ها که عبارتند از: سامانه جامع تجارت ایران به آدرس اینترنتی ntsw.ir و سامانه یکپارچه کارت بازرگانی هوشمند به آدرس اینترنتی cscs.chambertrust.ir خدمات مربوط به کارت بازرگانی را به کاربران ایرانی و خارجی ارائه می دهند.
متقاضیان ابتدا باید برای درخواست تمدید کارت بازرگانی وارد سامانه جامع تجارت ایران شده و درخواست خود را ثبت کنند. سپس برای پیگیری این درخواست به سامانه یکپارچه کارت بازرگانی هوشمند مراجعه نمایند. همچنین در این سامانه ها امکاناتی نظیر استعلام شناسه کالا، فیلم های آموزشی، پاسخ سوالات متداول درباره تجارت داخلی و خارجی و ... فراهم شده است.
در گام اول باید از طریق مرورگر وارد سامانه جامع تجارت ایران شوید و گزینه ورود به سامانه را انتخاب کنید. در صورتی که از قبل در این سامانه ثبت نام انجام نداده اید، ابتدا اقدام به ثبت نام کنید. پس از ورود به سامانه و صفحه اول گزینه بارگزاری صلاحیت را انتخاب نمایید. با انتخاب این گزینه صفحه جدید باز می شود که باید در آن گزینه کارت بازرگانی و درخواست تمدید را انتخاب کنید.
در این مرحله باید اطلاعات و مدارک لازم را وارد نموده و درخواست خود را ثبت نهایی کنید که این درخواست تمدید کارت بازرگانی توسط اتاق بازرگانی مورد بررسی قرار می گیرد. درصورت ناقص بودن اطلاعات و مدارک، از طریق پیامک و پست الکترونیکی به شما اطلاع داده می شود تا با مراجعه مجدد به سامانه، آنها را تکمیل نمایید. در مرحله بعد باید جهت پیگیری وارد سامانه یکپارچه کارت بازرگانی هوشمند شده و درخواست تمدید را تکمیل کنید.
اگر شما متقاضی تمدید کارت بازرگانی هستید باید از شرایط زیر برخوردار باشید تا فرآیند تمدید به درستی صورت گرفته و کارت جدید برایتان صادر گردد.
ایزو 9001
ایزو 9001 استاندارد سیستم مدیریت شناخته شده بین الملی است که توسط ایزو انتشار یافت. اخذ کارت بازرگانی این استاندارد چارچوبی برای مدیریت فرایند کیفیت یک سازمان را فراهم می آورد. استاندارد ایزو 9001 دارای الزاماتی است که با اجرای آن شرکتها به مشتریان خود نشان می دهند خدمات و کالاهای آن ها از کیفیت مرغوبی برخوردار است و سازمان،سیستم مدیریت کیفتی مطلوبی را منطبق با خواست و نیاز مشتریان مستقر نموده است.
استاندارد ایزو9001 برای هر سازمانی جدا ازنوع فعالیت و اندازه ی آنها قابل اجراست. یک سیستم با طراحی و اجرای خوب دارای فوایدی چون هدفمندی سیستم مدیریت کیفیت است. در سال 1987 کمیته فنی 176 سازمان بین المللی استاندارد سری استاندارد ایزو 9001 را به جهان ارایه نمود.
هدف از تدوین این سری از استاندارد ایزو 9001 به وجود آوردن الگویی بین المللی برای پیاده سازی و استقرار سیستم های مدیریت و تضمین کیفیت بوده که مورد استقبال فراوانی در سطح دنیا قرار گرفت. سیستم مدیریت کیفیت ایزو 9001 به منظور ثبات سطح کیفیت تعریف شده و بهبود کیفیت از طریق اصلاح فرایندها، در سازمان پیاده سازی می شود. الگوی اجرایی این سری استاندارد ایزو برای بار چهارم در سال 2008 مورد بازبینی و ویرایش قرار گرفت.
مزایای ایزو 9001
_ تضمین کیفیت بادوام.
_ رضایت بیشتر مشتریان و کارکنان- تقویت تصویر سازمانی.
_ کاهش هزینه های استقرار، ممیزی و نگهداری سیستم.
_ افزایش رقابت- پوشش نیازهای خاص مشتری.
_ ایجاد یکنواختی در فعالیت زیر سیستم های مورد نیاز.
_ تعیین و کنترل هزینه های مربوط به کیفیت- اطمینان محصول و ایمنی محصول.
_ تمرکز سازمان اداره کننده و مسؤلیتهای مستقیم اداره و بهبود سیستمها.
_ پیشرفت مداوم و پیشگیری از خطا.
_ وجهه بهتر و نمایش استقرار حرفه ای ترسیم مدیریت.
استاندارد ایزو 9001 با تکیه بر هشت اصل شکل گرفت:
_ مشتری محوری.
_ رهبری.
_ دخیل کردن پرسنل.
_ فرایندگرایی در ایزو 9001.
_ سیستم گرایی.
_ بهبود مستمر.
_ تصمیم گیری بر پایه واقعیات.
_ ارتباط متقابل سودمند با تأمین کنندگان.
مراحل اخذ ایزو 9001
_ تصمیم استراتژیک مبنی بر طراحی سیستم مدیریت کیفیت وتعهد مدیریت به پیاده سازی واخذ گواهینامه.
_ برگزاری جلسه توجیهی مدیر یا مدیران ارشد سازمان و آگاه سازی آنها در رابطه با مسؤلیتشان از شروع مشاوره تا اخذ گواهی نامه. یعنی آگاه سازی از ضرورت وجودی، نحوه عملکرد و پشنیبانی مستمر او از مهمترین وظایف مشاور در شروع می باشد.
_ انتخاب مشاور.
برای اطمینان از انجام بهتر سیستم، مدیر ارشد فردی را به عنوان نماینده مدیریت برای اجرای پروژه انتخاب می کند.
_ طرح کلی الزامات ضروری برای استانداردسازی سیستم مدیریت کیفیت لازم است راهکاری اجرایی برای استقرار سیستم در نظر گرفته و مسؤلیت اشخاص در سیستم به طور واضح معلوم شود.و اشخاصی که مسؤل کمیته های مدیریت، اجرا، مستندسازی و ممیزی داخلی، مسؤل دپارتمان های اداری و مالی در تسهیلات مانند تأمین امکانات اداری، چاپ و تأمین نیروی انسانی هستند معین گردند.
_ آموزش به کارکنان و مدیران:
(تشکیل جلسات آموزشی و تخصصی و برگزاری همایش های عمومی مدیریت کیفیت، جلسات آموزشی آشنایی با نیازمندی های استاندارد و ممیزی در قالب کلاس درس).
_ تدوین مستندات مرتبط باسازمان
که شامل نمودارو فرایندها، تنظیم نظامنامه، روش های اجرایی، دستورالعمل های فرایند کاری و دیگر فرم های مورد نیاز نظام کیفیت می باشد.
_ پیاده سازی مستندات، تنظیم مأموریت و راهکارهای دستیابی به اهداف تعیین شده توسط مدیر ارشد یا نماینده مدیریت در تمامی دپارتمانها.
_ دوره ممیزی داخلی سیستم مدیریت کیفیت ایزو 9001:
بررسی فرایندها که از راههای مختلف صورت می گیرد که انجام ممیزی داخلی یکی از این راههاست. ممیزین داخلی منتخب از اعضای درون سازمان اند که وظیفه آنها کنترل و نظارت برا اجرای برنامه بر اساس روش اجرایی ممیزی داخلی است.
_ اجرای سیستم و رفع مشکلات و عدم انطباق ها:
در صورت اجرا نشدن راهکارها و مستندات بعد از بررسی ممیزین داخلی، مدیر ارشد یا نماینده مدیریت باید موانع را رفع کند.
_ برگزاری جلسه ممیزی اصلی سازمان وصدور گواهی نامه
آخرین گام از اجرای نظام مدیریت کیفیت در سازمان برگزاری جلسه ممیزی اصلی سازمان است. در این گام ممیز شرکت صادرکننده گواهی نامه بعد از اعلام آمادگی و تعیین زمان برگزای جلسه در محل سازمان درخواست کننده در زمان مقرر در سازمان حضور به عمل می آورد. اگر راهکارهای مورد نیاز، مطابق با استاندارد باشد و پیاده سازی و مستند شود، سازمان موفق به دریافت گواهی نامه مورد درخواست خواهد شد. در غیر اینصورت مدت زمانی را برای اصلاح ایرادات و نقایص سازمان مشخص کرده و بعد ز آن جلسه دوم ممیزی برگزار می شود.
نتایج اخذ گواهینامه ایزو 9001
_ ثبات نتیجه به دلیل راهکار خوب تعریف شده.
_ اندازه گیری کیفیت دایم.
_ اتخاذ اعمال اصلاحی در صورت بروز نقایص.
_ کاهش نقایص و کمبودها و رفع آنها با هزینه کمتر.
_ راهکارهای مستند شده برای دنبال کردن توسط کارمندان جدید آسان تر است.
_ حفظ یا افزایش سهم سازمانها از بازار با افزایش فروش یا سود سهام.
تمامی گواهی نامه هایی که به وسیله سازمان جهانی استاندارد سازی صادر می شوند 3 سال اعتبار دارند و در طول این مدت یک یا دو جلسه در سال برای انجام ممیزی های مراقبتی برگزار می گردد.
چنانچه برای افزایش اعتبار کیفیتی سازمان خود در اندیشه ی اخذ استاندارد ایزو 9001 می باشید،کافیست با مشاورین ما تماس گرفته و با دسترسی به امکانات کامل و دریافت راهکارهای های اصولی این گواهی نامه را دریافت نمایید.
انتخاب مدیر عامل و مدت مدیریت
هیات مدیره باید اقلاَ یک نفر شخص حقیقی را به مدیریت عامل شرکت برگزیند و حدود اختیارات و مدت تصدی و حق الزحمه او را تعیین کند. اخذ کارت بازرگانی در صورتی که مدیر عامل عضو هیات مدیره باشد،دوره مدیریت او از مدت عضویت او در هیات مدیره بیشتر نخواهد بود.مدیر عامل شرکت نمی تواند در عین حال رئیس هیات مدیره همان شرکت باشد،مگر با تصویب سه چهارم آراء حاضر در مجمع عمومی."هیات مدیره در هر موقع می تواند مدیر عامل را عزل نماید."( ماده 124 لایحه اصلاح قانون تجارت و تبصره آن)
داشتن مدیر عامل برای شرکت سهامی عام یا خاص،الزامی است.در این خصوص تصریحی در لایحه مزبور مشاهده نمی شود.ولی این الزام،از عبارت اول ماده 124 فوق الذکر که هیات مدیره را ملزم به انتخاب مدیر عامل می کند،مستفاد می گردد.
انتخاب مدیر عامل باید در جلسه رسمی هیات مدیره به عمل آید.چون قانون اکثریت خاصی را برای انتخاب مدیر عامل مقرر نداشته،پس باید گفت که تعیین مدیر عامل مانند سایر تصمیمات هیات مدیره باید با اکثریت آراء حاضران در جلسه رسمی آن صورت گیرد.مگر آن که در اساسنامه اکثریت بیشتری مقرر شده باشد.
از قید "اقلاَ " در بیان عبارت اول فوق الذکر ماده 124،معلوم می شود که هیات مدیره می تواند بیش از یک مدیر عامل برای شرکت انتخاب کند.مدیر عامل را می توان از بین اعضای هیات مدیره یا سهامداران شرکت یا خروج از آن انتخاب کرد.
نمایندگی و حق امضای مدیر عامل
مدیر عامل شرکت در حدود اختیاراتی که توسط هیات مدیره به او تفویض شده است،نماینده شرکت محسوب است و حق امضاء دارد.معمولاَ اوراق عادی و نامه های شرکت به امضای مدیر عامل می رسد،ولی کلیه چک ها و قراردادها و اسناد و اوراقی که برای شرکت ایجاد تعهد می کند،به وسیله مدیر عامل و صاحب یا صاحبان امضای مجاز دیگر،امضا می شود.
در صورتی که هیات مدیره با استفاده از تجویز ماده 124،بیش از یک نفر به مدیریت عاملی شرکت برگزیند،لازم است که حدود اختیارات هر یک از آن ها را تعیین نماید.یا اگر قرار است اختیارات آن ها جمعی باشد در این صورت طریق تصمیم گیری آنان که به اکثریت یا به اتفاق آراء خواهد بود باید در اساسنامه پیش بینی شده باشد.
مدیر عامل باید شخص حقیقی باشد.شخص حقوقی را نمی توان به سمت مدیر عاملی شرکت سهامی انتخاب کرد.
هیات مدیره باید با مدیر عامل منتخب،قرارداد استخدامی منعقد نماید و بلافاصله باید نام و مشخصات و حدود اختیارات مدیر عامل را با ارسال نسخه ای از صورتجلسه هیات مدیره حاکی از انتخاب وی،به مرجع ثبت اعلام کند،تا پس از ثبت،در روزنامه رسمی آگهی شود.
حدود اختیارات و وظایف مدیر عامل:
اهم امور مربوط به اختیارات و وظایف مدیر عامل،در زمینه های ذیل خواهد بود:
_حفظ اموال و اسناد شرکت
_مباشرت یا نظارت در تنظیم دفاتر قانونی
_ثبت و حفظ اموال و اسناد شرکت
_مباشرت یا نظارت در تنظیم دفاتر قانونی
-ثبت و نگاهداری حساب ها و رسیدگی به آن ها
_تهیه وسایل لازم و ایجاد امکانات مورد لزوم برای گردش عادی کار شرکت
_تنظیم ترازنامه و حساب سود و زیان و تسلیم به موقع آن به هیات مدیره
_استخدام کارمند و متخصص در مورد لزوم شرکت و نظارت و مراقبت در کار آن ها و تشویق مواخذه و در صورت ضرورت،اخراج آنان طبق مقررات قانونی و مقررات استخدامی شرکت
_نظارت و مراقبت در هزینه های شرکت با رعایت صلاح و غبطه شرکت
_انجام امور تجارتی و خرید و فروش طبق آیین نامه معاملات شرکت و در حدود موضوع شرکت
_طرح و اقامه دعاوی مربوط به شرکت در مجامع قضایی و وجوابگویی و دفاع از دعاوی علیه شرکت بالمباشره یا به وسیله نماینده یا وکیل
_نظارت بر حسن اجرای قراردادهای منعقد شده بین شرکت و اشخاص و شرکت های دیگر
_اجرای تصمیمات و مصوبات هیات مدیره و مجامع عمومی،نظارت بر اجرای صحیح و رعایت مقررات قانونی و اساسنامه و آیین نامه های داخلی شرکت و تصمیمات و مصوبات هیات مدیره و مجامع عمومی
_و غیره
مدیر عامل می تواند در جلسات هیات مدیره بدون حق رای،شرکت کند.در صورتی که از طرف رئیس هیات مدیره اجازه داشته باشد،نیز در صورت لزوم در مواقع اضطراری،می تواند هیات مدیره را برای تشکیل جلسه دعوت نماید.
کلیه اعمال و اقدامات مدیر عامل در مقابل اشخاص ثالث نافذ و معتبر است و نمی توان به عذر عدم اجرای تشریفات مربوط به طرز انتخاب وی،اعمال و اقدامات او را غیر معتبر دانست.
اظهارنامه ای که موسسین برای تاسیس شرکت تکمیل می کنند باید با قید تاریخ به امضای کلیه ی آن ها رسیده و مطالب ذیل در آن ها ذکر شده باشد. ثبت شرکت نام شرکت،هویت کامل موسسین و اقامتگاه آن ها،موضوع شرکت،مبلغ سرمایه شرکت و تعیین مقدار نقد و غیر نقد آن به تفکیک،تعداد سهام بانام و بی نام و مبلغ اسمی آن ها و در صورتی که سهام ممتاز مورد نظر باشد،تعیین تعداد و خصوصیات و امتیازات این گونه سهام،میزان تعهد هر یک از موسسین و مبلغی که پرداخت کرده اند با تعیین شماره حساب و نام بانکی که وجوه پرداختی در آن واریز شده است در خصوص آورده غیرنقد،اوصاف و مشخصات و ارزش آن،به نحوی که بتوان از کم و کیف آورده غیرنقد اطلاع حاصل نمود.مرکز اصلی شرکت و مدت شرکت
نحوه ی تنظیم اظهارنامه ی ثبت شرکت سهامی خاص:
بند اول:نام شرکت درج و بلافاصله عنوان (سهامی خاص)ذکر خواهد شد.
بند دوم:مشخصات سهامداران به ترتیب:1.نام و نام خانوادگی، 2.تاریخ تولد،3.محل تولد،4.شماره شناسنامه، 5.محل صدور شناسنامه،6.محل اقامت و آدرس دقیق،نوشته خواهد شد.
بند سوم:موضوع فعالیت شرکت به صورت تکمیل درج خواهد شد.
بند چهارم:میزان سرمایه و مبلغ آن و به صورت اینکه نقدی است یا غیر نقدی ذکر خواهد شد و معمولاَ میزان حداقل سرمایه که در شرکت سهامی خاص یک میلیون ریال می باشد نوشته می شود.
بند پنجم:تعداد سهام بر حسب مورد و مبلغ هر سهم نوشته می شود.
نمونه:.............سهم ریالی هر سهم.............ریال با نام تقسیم شده است.
..............سهم ریالی هر سهم ...........ریال بی نام تقسیم شده است.
بند ششم:میزان تعهد هر موسس با درج:1.نام و نام خانوادگی،2.تعداد سهم،3.میزان پرداختی،4.میزانی که متعهد شده است،نوشته می شود.
نمونه:آقای/خانم............دارنده ی ..........سهم که ...........ریال پرداخت شده و..........ریال در تعهد وی می باشد که وجوه دریافتی به مبلغ ............ریال به حساب جاری شماره..............عهده بانک ................شعبه................واریز گردیده و بقیه در تعهد صاحبان سهام است.
بند هفتم:مرکز اصلی شرکت با تمام مشخصات دقیق نوشته می شود.
نمونه:تبریز-خیابان..............میدان...............کوی..............کوچه ی .............پلاک...............
بند هشتم:مدت فعالیت شرکت درج می شود که یا مدت مشخص می شود و یا اینکه شرکت دارای مدت نیست که در صورت دوم کلمه «بمدت نا محدود» نوشته خواهد شد.
نمونه:1.از تاریخ ثبت بمدت ..............سال
2.از تاریخ ثبت بمدت نامحدود
بند نهم:اسامی مدیران با تعیین سمت آن ها نوشته شده و افرادی که دارای حق امضاء باشند مشخص و نوشته خواهد شد.
نمونه:آقای/خانم..................به سمت رئیس هیات مدیره
آقای/خانم..................به سمت نایب رئیس هیات مدیره
آقای/خانم....................به سمت مدیر عامل
کلیه ی اوراق و اسناد تعهد آور از قبیل چک و سفته وبرات با امضای(رئیس هیات مدیره یا مدیر عامل)و با مهر شرکت معتبر است.
بند دهم:نام مدیر عامل و کلیه ی اختیاراتی که به وی تفویض گردیده و در اساسنامه ی شرکت درج شده است قید می شود.
بند یازدهم:اسامی بازرس یا بازرسین اصلی و علی البدل با درج نام و نام خانوادگی و سمت
نمونه:آقای/خانم.................به سمت بازرس اصلی
بند دوازدهم:اگر چنانچه شرکت دارای شعبه های دیگری باشد نام محل و مشخصات آن نوشته خواهد شد و در صورتی که شرکت فاقد شعبه باشد جمله «شرکت فاقد شعبه است» درج خواهد شد.
بند سیزدهم:تعداد مواد و تبصره های اساسنامه و تاریخ تصویب نوشته می شود.
بعد از تکمیل اظهازنامه کلیه ی شرکاء یا موسسین ذیل آن را با درج مشخصات خود امضاء خواهند کرد.