جرم گیری لثه

جرم گیری لثه چیست؟

جرم گیری لثه (Root Planing) یک روش درمان است که به از بین بردن پلاک‌ها، تارتار یا جرم لثه و ریشه دندان می‌پردازد.متخصص لمینت دندان رشت با توجه به اینکه سطح ریشه معمولا توسط بافت لثه پوشیده شده است، دندانپزشک نمی‌تواند جرم روی آن را ببیند. به همین دلیل برای برداشتن جرم روی ریشه دندان، مجبور است بافت لثه را کنار بزند و سپس این درمان را انجام دهد.

جرم گیری لثه با جرم گیری دندان چه تفاوتی دارد؟

در زیر به برخی تفاوت‌های جرم گیری لثه و دندان پرداخته‌ایم:

  1. تفاوت در هدف از انجام هر یک از آنها در روش جرم گیری دندان به از بین بردن جرم و پلاک‌هایی که روی سطح دندان قرار گرفته‌اند، پرداخته می‌شود.
    زمانی که به موقع برای این درمان اقدامی صورت نگیرد و فرد بهداشت دهان خود را به درستی رعایت نکند، پلاک به مرور سخت شده و به تارتار تبدیل می‌شود. زمانی که جرم به زیر خط لثه نفوذ پیدا کند، می‌تواند بافت لثه را از دندان جدا کرده و سپس تشکیل پاکت دهد. این پاکت در صورت عدم درمان به موقع، پیشرفت کرده و سپس سبب بروز مشکلات بیشتری خواهد شد. به همین دلیل برای از بین بردن آن باید از روش جرم گیری لثه کمک گرفت.
  2. نحوه انجام هر یک یکی از تفاوت‌های این دو روش، در نحوه انجام جرم گیری است. دندانپزشک برای برداشت جرم‌های دندان، به راحتی و بدون هیچ دردسری به آنها دسترسی دارد. اما اگر بخواهد جرم‌های زیر لثه را بردارد، مجبور است بافت لثه را کنار بزند.
  3. تفاوت در ابزارهای مورد استفاده مطمئنا دندانپزشک برای اینکه بتواند بافت لثه را کنار بزند، نیاز به یک سری ابزارهایی دارد که با تجهیزات مورد استفاده در جرم گیری دندان متفاوت‌اند.
  4. نیاز به تزریق بی‌حسی اکثر بیمارانی که جرم زیر لثه‌ای دارند، برای انجام این درمان نیاز به تزریق بی‌حسی دارند. چرا که چنین بیمارانی دچار التهاب لثه هستند و تماس هر ابزاری با لثه آنها، همراه با درد است.

چرا به جرم گیری لثه نیاز دارم؟

یک لایه چسبنده باکتری به نام پلاک می‌تواند دلیل محکمی برای بروز بسیاری از بیماری‌های لثه باشد. پلاک همیشه روی دندان‌ها تشکیل می‌شود، اما اگر به خوبی تمیز نشود، باکتری‌های موجود در آن می‌توانند باعث التهاب لثه‌ها گردند.
با التهاب لثه به مرور بین دندان‌ها و لثه فاصله‌ای ایجاد می‌شود که این فضا را پاکت می‌نامند.
پس از آن جرم‌ها در این پاکت‌ها به دام می‌افتند و با مسواک زدن معمولی از بین نمی‌روند. در صورت عدم درمان، بیماری لثه می‌تواند منجر به از دست دادن استخوان و دندان شود.
اگر بیماری لثه زود تشخیص داده شود و به ساختارهای زیر خط لثه آسیب نرساند، با یک جرم گیری حرفه‌ای می‌توان به رفع آن کمک کرد. اما اگر برای جرم گیری دیر اقدام کرده باشید، ممکن است علاوه بر این درمان، به سایر روش‌های مکمل نیز نیاز باشد.

جرم گیری لثه چه مزایایی دارد؟

هر یک از موارد زیر جزء مزایای این روش به شمار می‌روند:

  1. کاهش عمق پاکت لثه

     پاکت لثه در صورتی که جرم زیر لثه برداشته نشود، همچنان به روند پیشرفت خود ادامه می‌دهد. جرم گیری لثه با برداشتن جرم زیر لثه‌ای، باعث توقف رشد پاکت‌‌ها می‌شود.
  2. حذف جرم دندان

     جرم از پلاک بسیار سخت‌تر است و برای از بین بردن آن به تکنیک‌های بسیار حرفه‌ای‌تری نیاز خواهد بود. هیچ یک از روش‌های خانگی مانند مسواک و نخ دندان، قادر به از بین بردن تارتار نیستند.
  3. کاهش خطر بیماری لثه پیشرفته یا پریودنتیت

     در صورتی که جرم زیر لثه‌ای باقی بماند، بیماری پرودنتیت را ایجاد می‌کند. این بیماری سبب پایین‌تر رفتن بافت لثه شده و خطر لق شدن دندان‌ها را در پی دارد. اما جرم گیری عمیق لثه سبب حذف جرم زیر لثه و پیشگیری از این بیماری می‌شود.
  4. کاهش خطر پوسیدگی دندان

     جرمی که زیر لثه پنهان شده است، علاوه بر اینکه می‌تواند بیماری‌های لثه را سبب شود، می‌تواند ریشه و قسمت پایینی تاج دندان را پوسیده کند. به همین دلیل هم باید برای برداشتن آن اقدام شود.
  5. رفع بوی بد دهان

     خیلی از اوقات، ظاهر دندان‌ها سالم است و فرد نمی‌تواند علت بوی بد دهان را تشخیص دهد. دندانپزشک با معاینه بافت لثه، می‌تواند متوجه وجود جرم زیر لثه‌ای شود. در این صورت، به احتمال زیاد با برداشتن جرم، بوی بد دهان بیمار رفع خواهد شد.

جرم گیری لثه چقدر طول می‌کشد؟

مدت زمان این درمان معمولاً بین 20 تا 45 دقیقه خواهد بود. البته با توجه به شرایطی که هر فرد دارد، این مدت زمان متغیر خواهد بود.

تعداد جلسات مورد نیاز برای جرم گیری لثه

تعداد کل این جلسات بستگی به شدت بیماری و روند درمان دارد. هرچه شدت بیماری بیشتر باشد، امکان خونریزی خفیف و التهاب در حین درمان افزایش پیدا خواهد کرد. در این صورت دندانپزشک تا جایی می‌تواند درمان را پیش ببرد و در ادامه درمان متوقف خواهد شد.
جلسه دیگری هماهنگ می‌شود که در این مدت زمان شما باید به توصیه‌های دندانپزشک به خوبی عمل کنید. بهداشت دهان در این دوران باید بیش از پیش انجام گیرد.
ممکن است در جلسه دوم درمان به اتمام برسد، اما اگر توصیه‌های بهداشتی را به طور کامل انجام نداده باشید، ممکن است به جلسه دیگری نیاز پیدا کنید. همچنین، این نکته را هم در نظر بگیرید که در فاصله بین جلسات، ممکن است التهاب لثه بعد از جرمگیری اتفاق بیفتد.

جرم گیری لثه چگونه انجام می‌شود؟

به دلیل اینکه دست‌کاری بافت لثه تا حدودی ممکن است برای بیمار آزار دهنده باشد، معمولاً در این روش درمانی از بی‌حسی کمک گرفته می‌شود.
در ادامه دندانپزشک از ابزارهای مخصوص برای برداشتن پلاک و جرم کمک می‌گیرد.
روند درمان تا جایی که دندانپزشک صلاح بداند، انجام خواهد شد و ممکن است ادامه جرمگیری به جلسه دیگری موکول گردد.

جرم‌گیری زیر خط لثه

این کار در دو مرحله انجام می‌شود که در صورت لزوم ممکن است به بیش از یک جلسه نیاز داشته باشد. تعداد جلسات بستگی به وضعیت بیماری و التهاب لثه و دندان‌های فرد دارد.
در مرحله اول انجام جرمگیری زیر خط لثه، دندانپزشک با استفاده از وسایل دندانپزشکی مناسب، جرم سطح دندان و جرم زیر لثه را از بین می‌برد.
پس از این کار ممکن است سطح ریشه دندان که در تماس با لثه است، کمی زبر باشد. پس دندانپزشک آن قسمت را صاف می‌کند و باعث می‌شود دندان دوباره به لثه متصل گردد و ثابت بماند و همچنین نتواند محل مناسبی برای قرار گرفتن دوباره جرم‌ها و رشد باکتری‌ها روی دندان باشد.

عوارض جرم گیری لثه

لازم به ذکر است که فرایند جرمگیری ریشه دندان توسط دندانپزشک متبحر میزان هریک از عوارض را کاهش خواهد داد. در ادامه شما را با این موارد آشنا می‌کنیم:

  1. لق شدن دندان‌ها

     این عارضه بعد از درمان جرم گیری بسیار نادر است و تنها در صورتی رخ می‌دهد که دندانپزشک غیر مجرب در حین درمان به ریشه دندان آسیب رسانده باشد. 
    البته اگر جرم زیر لثه خیلی پیشرفت کرده باشد و خود تکیه گاهی برای دندان باشد، بعد از حذف آن، احتمال لق شدن دندان وجود دارد.
  2. التهاب لثه بعد از جرمگیری

     در برخی از بیماران به دلیل دستکاری که در بافت لثه انجام می‌شود، احتمال التهاب لثه بعد از آن وجود دارد.
  3. حساسیت بافت لثه و دندان

     ممکن است بعد از جرم گیری، فرد تا مدتی نتواند غذاهای خیلی داغ یا سرد مصرف کند. چرا که بافت لثه یا دندان ممکن است حساس شوند.

آیا جرم گیری زیر لثه‌ای دندان درد دارد؟

این روش دردی به همراه ندارد، زیرا در حین انجام درمان از بی‌حسی استفاده می‌شود. تنها زمانی مقداری درد و حساسیت ایجاد خواهد شد که اثر بی‌حسی از بین برود. این موضوع نیز طبیعی بوده و بعد از چند روز به طور کامل از بین خواهد رفت.
برای کاهش درد می‌توانید از داروهای مسکن تجویز شده توسط دندانپزشک استفاده نمایید. همچنین محلول آب نمک و دهان‌شویه تأثیر بسزایی در کاهش درد و بهبودی هرچه سریع‌تر شما خواهند داشت.

قبل از درمان جرم گیری زیر لثه، دندانپزشک خود را مطلع کنید.

افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی خاص، مانند اندوکاردیت یا کسانی که دریچه‌های مصنوعی قلب دارند، ممکن است قبل از انجام هر گونه درمان دندانپزشکی نیاز به مصرف آنتی‌بیوتیک داشته باشند. آنتی‌بیوتیک‌ها خطر عفونت باکتریایی را کاهش می‌دهند.
مشکلات سیستم ایمنی بدن، جراحی قبلی و یا داشتن جسم مصنوعی در بدن نیز از مواردی هستند که باید به آنها توجه کنید.
در این شرایط حتماً دندانپزشک خود را مطلع نمایید.

نکات مراقبتی بعد از جرم گیری لثه


بعد از این روش درمانی وجود میزانی درد و ناراحتی تا چند روز طبیعی است و جای نگرانی ندارد. ممکن است که حساسیت دندان‌ها پس از جرمگیری حتی تا یک هفته نیز طول بکشد. تورم در لثه و خونریزی جزئی نیز ممکن است تا چند روز وجود داشته باشند. برای رفع این عوارض جانبی و کمک به بهبود سریع‌تر خود، نکات زیر را رعایت کنید:

https://drshamsdentist.com/%D8%AF%D9%86%D8%AF%D8%A7%D9%86%D9%BE%D8%B2%D8%B4%DA%A9%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%B1%D8%B4%D8%AA/

  1. دندانپزشک ممکن است داروهای مسکن و آنتی بیوتیک برای تسکین درد و جلوگیری از بروز عفونت تجویز کرده باشد؛ بهتر است داروهای خود را به موقع مصرف کنید.
  2. دهان خود را روزانه با آب نمک شست‌وشو دهید.
  3. برای تمیز کردن دهان خود از دهان‌شویه مناسب کمک بگیرید.
  4. برای بررسی وضعیت لثه شما، دندانپزشک جلسه بعدی را برنامه ریزی خواهد کرد تا عمق و میزان پاکت‌ها را ارزیابی نماید. این جلسه را فراموش نکنید.
  5. تا زمان مراجعه به کلینیک، توجه زیادی به نحوه مسواک زدن خود داشته باشید. حداقل روزی دو بار و به مدت دو دقیقه این کار را انجام دهید.
  6. رژیم غذایی مناسبی در پیش بگیرید و سعی کنید غذاهای نرم بخورید.
  7. تا چند روز از مصرف غذاها و نوشیدنی‌های بسیار داغ و یا بسیار سرد اجتناب کنید.
  8. از استعمال سیگار و دخانیات بپرهیزید. این کار سبب بروز عفونت خواهد شد.
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد