یکی از ویژگیهای این روش ترمیمی که باعث میشود تا افراد بسیار زیادی آن را برای ترمیم نواقص دندانی خود انتخاب نمایند، مدت زمان کوتاه انجام آن میباشد.کامپوزیت دندان روش ترمیمی بسیار سریعی است که اغلب در طول یک جلسه انجام میشود.
حال سؤالی که ممکن است برای افرادی که تمایل به استفاده از این روش دارند، پیش بیاید این است که کامپوزیت دندان چند ساعت طول میکشد؟ دندانپزشک زن در رشت نصب کامپوزیت بر روی دندانها در چند مرحله که شامل انتخاب رنگ بر اساس سلیقه بیمار و راهنمایی دندانپزشک، آماده سازی دندان، اسید شویی دندان جهت متخلخل کردن سطح آن برای ایجاد پیوند محکم بین مواد و دندان، قرار دادن چسب مخصوص کامپوزیت و تاباندن نور لیزر بر روی آن، قرار دادن مواد کامپوزیت و سفت کردن آن با استفاده از نور مخصوص لیزر، پالیش کردن و در نهایت ارزیابی بایت با استفاده از کاغذ کربنی میباشد. به طور کلی انجام این فرایند و طی کردن کل این مراحل در حدود 40 دقیقه تا 1 ساعت زمان میبرد.
میزان سلامتی و شرایط دهان و دندان، تعداد جلسات مورد نیاز برای کامپوزیت را مشخص میکنند. گاهی ممکن است افرادی که برای انجام این روش به کلینیک دندانپزشکی مراجعه میکنند، دارای مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان، عفونت لثه و یا سایر مشکلات مربوط به دهان و دندان باشند که در این گونه موارد ابتدا باید اقدام به درمان آنها کرد، در غیر این صورت نصب کامپوزیت نه تنها موفقیتآمیز نخواهد بود، بلکه مشکلات و عوارضی را برای بیمار ایجاد خواهد کرد. به طور کلی میتوان گفت که در صورتی که فرد از سلامت دهان و دندان خوبی برخوردار باشد، درمان او در یک جلسه انجام میشود، اما اگر نیاز به انجام درمانهای لازم برای مشکلات دهان و دندان خود داشته باشد، بسته به شدت و نوع مشکل و تعداد جلساتی که برای برطرف کردن آنها مورد نیاز است، بر تعداد جلسات کامپوزیت افزوده میشود.
گرچه مدت انجام کامپوزیت دندان کوتاه بوده و روشی سریع به حساب می آید، اما برخی موارد میتوانند در افزایش و یا کاهش این مدت زمان تأثیر داشته باشند که در ادامه آنها را توضیح دادهایم:
از مزایای کامپوزیت علاوه بر سریع بودن روند انجام آن، میتوان به نداشتن مدت زمان ریکاوری و دوره نقاهت اشاره کرد. گرچه دندانها پس از انجام این روش به مدت چند روز نسبت به دما حساس میشوند و افراد باید در طول این مدت زمان کوتاه از خوردن و نوشیدن مواد غذایی و نوشیدنیهای سرد و گرم خودداری کنند تا ناراحتی کمتری را تجربه کنند، اما بلافاصله پس از کامپوزیت کردن میتوانند غذا بخورند و همانند قبل از دندانهای خود استفاده کنند.
کامپوزیتها بر اثر عوامل متعددی مانند مصرف بیش از حد مواد غذایی و نوشیدنیهای رنگی، استعمال دخانیات، ابتلا به دندان قروچه، عادات نامناسب مانند جویدن یخ، عدم رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان و همچنین گاز زدن مواد غذایی سفت به مرور زمان دچار آسیب دیدگیهایی میشوند که نیاز به ترمیم پیدا میکنند.
مدت زمان انجام این ترمیمها بستگی به نوع مشکل آنها دارد. در برخی موارد ممکن است کامپوزیت تنها دچار بدرنگی شده و یا کدر شده باشد که با پالیش کردن آن میتوان آنها را سریع سفید و درخشان کرد.
اما در موارد دیگر ممکن است دچار لب پر شدگی و یا شکستگی شده باشد که در این صورت نیاز است که مواد کامپوزیت اضافه شود و مراحلی همانند مراحل نصب اولیه آن طی شود که در این صورت مدت زمانی بیش از حالت قبل برای ترمیم کامپوزیت نیاز است.
نیاز به آماده سازی دندان، قالب گیری از آن و تهیه لمینت در لابراتوار از مواردی هستند که در افزایش مدت زمان نصب لمینت تأثیر دارند.
این در حالی است که مواد کامپوزیت به صورت خمیرهای آماده قابل تهیه میباشند و نصب آنها نیاز به آماده سازی دندان ندارد. به همین دلیل است که مدت زمان کامپوزیت کردن دندانها از مدت زمان لمینت کردن آنها کوتاهتر است و سریعتر انجام میشود.
تنها وجه شباهت این دو، کاربرد آنها در زمینه سفید کردن دندانها است. گرچه هر دوی این روشها در یک جلسه قابل انجام هستند، اما بلیچینگ در مدت زمان کوتاهتر و در حدود 20 الی 30 دقیقه انجام میشود.
مدت زمان انجام کامپوزیت به تعداد واحدهای آن بستگی دارد و هرچه تعداد دندانهایی که فرد تمایل دارد آنها را ترمیم کند، بیشتر باشد، کامپوزیت کردن مدت زمان بیشتری طول میکشد.
این در حالی است که بلیچینگ کردن با قرار دادن مواد به طور همزمان بر روی تمام دندانها صورت میگیرد. پس به طور کلی میتوان گفت که بلیچینگ کردن دندانها در مقایسه با کامپوزیت مدت زمان کمتری طول میکشد.
ماندگاری این روش ترمیمی به جنس و برند مواد کامپوزیتی که مورد استفاده قرار میگیرد، مهارت و دقت دندانپزشک در انجام این فرایند و همچنین مراقبتهایی که خود فرد پس از درمان باید انجام دهد، بستگی دارد. در صورتی که از مواد مرغوب و برند خوب کامپوزیت استفاده شود و همچنین بیمار و دندانپزشک وظایف خود در این زمینه را به درستی انجام دهند،ماندگاری کامپوزیت دندان در حدود 5 تا 7 سال خواهد بود.
کامپوزیتها روکشهایی هستند که ماندگاری قابل قبول و خوبی دارند که با رعایت موارد زیر میتوان برای مدت زمان طولانیتری این ترمیمها را بر روی دندانهای خود داشته باشید و علاوه بر لذت بردن از زیبایی آنها، در هزینههای خود که مربوط به ترمیم زودهنگام آنها میباشند، صرفه جویی کنید. این موارد عبارتاند از: