فست فود، به غذاهایی که پخت آن ها سریع انجام می شود گفته می شود.افزایش سرمایه شرکت امروزه، رستوران های زیادی در سراسر جهان وجود دارد که فست فود یا غذاهای سریع عرضه می کنند. در سال های اخیر، در کشور ما نیز به دلیل ظهور زندگی ماشینی تعداد فست فودها افزایش پیدا کرده است. از این رو، از طریق ثبت برند می توانید در میان رقبا شناخته شوید و با مشتریان خود به راحتی ارتباط برقرار کنید.
برای شروع ، فرد متقاضی می بایست با نحوه انتخاب نام تجاری مناسب با نوع فعالیت خود، روش صحیح تکمیل اظهارنامه علامت و همچنین انتخاب طبقات کالا و محصولات مورد نیاز خود آشنایی کامل داشته باشد. ما در این مقاله، به توضیح راجع به این مهم پرداخته ایم. خوانندگان گرامی، علاوه بر مطالعه نوشتار ذیل می توانند در صورت نیاز به هرگونه مشاوره ی تخصصی رایگان در این زمینه با کارشناسان ما در ثبت شرکت فکر برتر تماس حاصل فرمایند.
طبق قانون ثبت علائم تجاری شما می توانید با ثبت برند فست فود نسبت به برند خود حق انحصاری پیدا نمایید. در واقع، برابر ماده 2 قانون ثبت علایم و اختراعات ، حق استعمال انحصاری علامت تجاری فقط برای کسی شناخته خواهد شد که علامت خود را به ثبت رسانیده باشد. به این معنی که اشخاصی که علامت خود را به ثبت نرسانند نمی توانند از استفاده اشخاص دیگر از آن علامت جلوگیری کنند و به این جهت کلیه تجار و موسسات تجاری، برای حفظ علامت خود از تقلید و تقلب ، علائم خود را به ثبت می رسانند.
ثبت برند تضمین می کند که مشتریان می توانند محصولات را از یکدیگر تشخیص دهند. بدین ترتیب مصرف کننده این فرصت را دارد که از بین انواع متنوع کالاهای رقیب نوع دلخواه را انتخاب کرده و یک محصول را از محصول دیگر متمایز سازد.
از جمله سایر مزایای ثبت برند :
از طریق ثبت برند می توانید به کسب و کار خود اعتبار ببخشید.
ثبت برند باعث می شود تا افراد ذی نفع به افزایش کیفیت برند بپردازند.
ثبت یک علامت تجاری به شهرت سریع تر برند کمک می کند .
ممکن است دارایی ارزشمند کسب و کار باشند.
جزء ضروری موافقت نامه های اعطای نمایندگی فروش است .
اجازه استفاده از آن ها به اشخاص ثالث داده می شود و منبع مستقیم درآمد از محل حق امتیازها می باشند.
ثبت برند می تواند برای سهامداران نیز ایجاد ارزش افزوده ی سهام کند و باعث افزایش درآمد شرکت شود.
برای دریافت تسهیلات نیاز به ثبت علامت تجاری است.
مدارک لازم جهت ثبت برند فست فود :
شخص حقیقی:
1) کپی شناسنامه شخص متقاضی
2) کپی کارت ملی شخص متقاضی
3) کپی کارت بازرگانی (در صورتی که از حروف لاتین استفاده شده باشد)
4) کپی مجوز فعالیت (جواز تاسیس،پروانه ی بهره برداری،پروانه ی ساخت،جواز کسب یا کارت بازرگانی و یا هر گونه گواهی فعالیت صادره از نهادهای نظارتی و حاکمیتی دولتی)
5) نمونه علامت تجاری در کادر 10 در 10
شخص حقوقی:
1) کپی شناسنامه مدیر عامل شرکت
2) کپی کارت ملی مدیر عامل شرکت
3) کپی روزنامه ی تاسیس و آخرین تغییرات شرکت(از آخرین تغییرات شرکت نباید بیش از دو سال گذشته باشد)
4) کپی مجوز فعالیت (جواز تاسیس،پروانه ی بهره برداری،پروانه ی ساخت،جواز کسب یا کارت بازرگانی و یا هر گونه گواهی فعالیت صادره از نهادهای نظارتی و حاکمیتی دولتی)
5) کپی کارت بازرگانی (در صورتی که از حروف لاتین استفاده شده باشد)
6) یک نمونه از علامت مورد تقاضا(در کادر 10 در 10)
نکته: در صورتی که در تصویر علامت یا نام مورد نظر شما جهت ثبت کلمه یا حروف لاتین استفاده نشده باشد،ارائه ی کارت بازرگانی الزامی نخواهد بود.
https://danasabt.ir/2020/12/12/the-latest-company-registration-rules/ |
مدت اعتبار حمایت از علامت تجاری،10 سال از تاریخ ثبت اظهارنامه در اداره مالکیت های صنعتی می باشد که هر 10 سال قابل تمدید است و چنانچه ظرف 10 سال تمدید نگردد و 6 ماه از تاریخ اعتبار گذشته باشد صاحب گواهینامه می بایست جهت ثبت نام و علامت تجاری خود دوباره اقدام نماید.