کشیدن دندان عقل در حاملگی جزء فرایندهای درمانی است که میتوان در این دوران برای بیمار انجام داد. متخصص لمینت دندان رشت اما بیشتر دندانپزشکان توصیه کردهاند که این درمان را به سه ماهه دوم بارداری موکول کنید.
خود فرایند کشیدن دندان در بارداری مشکلی جدی برای فرد به وجود نمیآورد؛ اما اگر نیاز باشد از دندانها تصاویر رادیوگرافی تهیه شود، ممکن است نیاز به انجام یک سری اقدامات خاص باشد.
اکثر دندانپزشکان و مقالات مرتبط با این زمینه، این موضوع را تاکید کردهاند که کشیدن دندان عقل اگر قرار باشد در دوران بارداری صورت بگیرد، ترجیحا در دو ماهه دوم بارداری انجام شود.
این موضوع به خاطر این است که در ماه ۴ تا ۶ بارداری، جنین اکثر اندامهای اصلی خود را دارد و هیچ کدام از آنها در حال رشد نیستند که بخواهد مشکلی در این پروسه به وجود آورد.
اگر کشیدن دندان در ۳ ماهه اول بارداری انجام شود، ممکن است در پروسه رشد اندامهای اصلی، یک سری تاثیرات نامطلوبی داشته باشد.
اگر در حین دوره بارداری خود، با هر یک از علائم زیر مواجه شدید، بهتر است به دندانپزشک مراجعه کرده و برای کشیدن دندان عقل خود اقدام کنید:
اگر دندان یا لثه آنقدر درد دارد که قابل تحمل نیست، بهتر است هرچه سریعتر برای کشیدن دندان عقل خود اقدام کنید. دقت داشته باشید که دندان عقل را معمولا ترمیم نمیکنند و در اغلب موارد کشیدن آن را توصیه میکنند.
دقت داشته باشید که وجود هر گونه عفونتی در دوران بارداری میتواند برای مادر و جنین خطرناک باشد. اگر دندان شما دچار عفونت شده است، بهتر است برای ریشهکن کردن این عفونت اقدام کنید تا از گسترش آن در بدن مادر جلوگیری به عمل آورید.
گاهی وضعیت دندان عقل به گونهای میشود که به لثه نیز آسیب میزند. در چنین شرایطی، لثه بیمار معمولا دچار تورم و قرمزی میشود.
خیلی از افراد در این دوران، از حساس بودن لثه خود شکایاتی دارند. در چنین شرایطی، با کشیدن دندان میتوان این مشکل را برطرف کرد.
اگر لثهای که در اطراف دندان عقل شما وجود دارد، مدام دچار خونریزی میشود، احتمالا دچار التهاب شده است و باید هرچه سریعتر برای کشیدن دندان عقل خود اقدام کنید.
در ادامه امکان کشیدن دندان عقل در ماههای مختلف حاملگی را توضیح دادهایم:
اصولا داروهای بیحسی فعلی که در اکثر کلینیکهای دندانپزشکی استفاده میشوند، برای بیمار و جنین مشکلی به وجود نمیآورند.
اما گاهی اوقات جراح فک و صورت برای اینکه بیحسی بهتری انجام دهد، به سراغ داروهای قویتر آن میرود. به عنوان مثال، دو دارو با نامهای آرتیکائین و پریلوکائین در این حوزه موجود هستند که جزء داروهای قویتر به شما میروند. این دو دارو در خیلی از کشورهای دنیا و به خصوص ایران، برای دوران بارداری ممنوع شدهاند. دلیل آن هم این است که یک عارضه جانبی خطرناک برای مادران باردار به همراه دارند؛ این عارضه به گونهای است که سبب انقباض عضلات صاف در مادر باردار شده و در نتیجه آن، میتواند زایمان پیش از موعد را سبب شود.
دقت داشته باشید که اشعه ایکس در رادیوگرافی دندان، از دوز خیلی بالایی برخوردار نیست و به همین دلیل مشکل چندانی برای فرد عادی ایجاد نمیکند؛ به گفته انجمن دندانپزشکی آمریکا نیز دوز این اشعه به قدری پایین است که هیچ ضرری متوجه شما و جنینتان نمیشود.
اما با توجه به اینکه احتیاط در این دوره لازم است، باید برای مادر پیشبندهای سربی را به کار برد تا از جنین در برابر اشعه ایکس محافظت کند.
مطمئنا همه داروهای مسکن برای دوران بارداری توصیه نمیشوند؛ داروهای ایمنی برای دوران بارداری وجود دارند که دندانپزشک با توجه به وضعیت مادر، ممکن است هر یک را تجویز کند.
دقت داشته باشید که کشیدن دندان عقل در دوران بارداری با توجه به تغییراتی که در بدن شما به وجود میآید، ممکن است یک سری عوارضی به همراه داشته باشد. اما عوارض آن آنقدری نیست که بخواهند مشکل چندانی برای مادر و جنین به وجود آورند.
بیشتر این عوارض ممکن است در سه ماهه اول بارداری بروز کنند. در صورتی که درمان در این سه ماه انجام شود، ممکن است رشد جنین را دچار اختلال کند.
دندانپزشک معمولا یک سری دستورالعملهایی برای کاهش مشکلات، پس از کشیدن دندان عقل در بارداری به بیمار ارائه میکند. بیمار میتواند با رعایت نکات زیر، از خیلی از مشکلات جلوگیری کند: