انسانها ۳۲ دندان دارند اما برای ۴ دندان که در بزرگسالی و در انتهای دهان رویش میکنند معمولا جایی ندارند. لمینت دندان در رشت اگر این دندانها بیرون بیایند باعث شلوغی، عفونت، گوش درد و تورم میشوند.
به طور کلی، افراد دارای چهار دندان عقل هستند. داشتن فک یا دهان کوچک با دندانهای فراوان اجازه نمیدهد که دندان عقل بیرون بیاید. به همین دلیل برخی از دندانهای عقل در دهان بیرون نمیآیند و نهفته باقی میمانند. این دندانهای رویش پیدا نکرده، میتواند مشکلاتی به وجود بیاورد.
دندان عقل همچنین میتواند در جهت غیر معمول و نامتعارف رشد پیدا کنند. رشد دندان عقل به طرفین و یا تا نیمه بیرون آمدن دندانها میتواند موقعیتی متفاوت و نامناسب برای دندانها ایجاد کنند. این دندانها میتوانند به سایر دندانها آسیب رسانده و ایجاد درد کنند. ممکن است ظاهرا این دندانها هیچ آسیبی وارد نکنند اما به دلیل زاویه و موقعیت بدی که دارند در آینده باعث ایجاد عفونت و پوسیدگی سایر دندانها شوند.
در این شرایط اگر روتین کامل و منظم بهداشتی دهان و دندان داشته باشید نیازی به جراحی دندان عقل نهفته یا نیمه نهفته نخواهید داشت.
به همین دلیل توصیه میشود روزی دو بار مسواک زده و حتما از نخ دندان استفاده کنید. ویزیت سالانه دندانپزشکی را فراموش نکنید که به سلامت دندانها کمک زیادی میکند.
دندان عقل نهفته میتواند باعث ایجاد طیف وسیعی از مشکلات شود. در ادامه با برخی از این مشکلات آشنا میشویم.
همچنین دندان عقل نهفته با فشاری که به دندانهای کناری خود وارد میکند باعث کج شدن سایر دندانها میشود. به همین دلیل افراد با دندانهای شلوغ نیاز به ارتودنسی پیدا میکنند.
دندان عقل نهفته میتواند باعث تشکیل کیست در استخوان فک شود. کیستها عوارض در فک، دندانها و اعصاب مجاور دندانها به وجود میآورند. دندان کرسی که در کنار دندان عقل نهفته قرار گرفته است در این شرایط بسیار آسیب پذیر شده و احتمال بروز عفونت در آن بالا میرود.
اگر عفونت دندان عقل نهفته به سرعت درمان نشود میتواند مشکلات جدی تری مانند عفونت در گونه، زبان یا گلو ایجاد کنند. عفونت لثه یا ژنژیویت از دیگر عوارض درمان نکردن دندان عقل نهفته است.
در صورتی که دندان عقل نهفته باعث ایجاد درد، آسیب به فک و آسیب به دندانهای آسیاب دوم شود، دندانپزشکان آن را با جراحی از دهان خارج میکنند.
اما اگر هیچ علامتی مبنی بر آسیب دندان عقل نهفته به سایر دندانها در کار نباشد دندانپزشکان نمی توانند تصمیم به جراحی یا عدم جراحی بگیرند. در این شرایط باید به دنبال نشانههایی مانند زاویه رویش و یا فشار وارد به سایر نقاط فک بود. در صورت لزوم دندان جراحی میشود.
اگر دندان عقل در جای درست خود و به طور کامل بیرون آمده باشد هیچ نیازی به کشیدن آن نیست. اما برخی از دندانپزشکان برای جلوگیری از ایجاد مشکل در آینده توصیه میکنند تمام دندانهای عقل در همان ابتدای رویش از دهان خارج شوند.
بررسیهای صورت گرفته نشان میدهد که نداشتن دندان عقل وضعیت لثه و فک را در موقعیت بهتری نسبت به زمانی که دندان عقل وجود دارد قرار میدهد.
در گذشته حتی اگر دندان عقل هیچ مشکل و علائمی ایجاد نمی کرد باز هم دندانپزشکان آن را جراحی کرده و از دهان خارج میکردند.
با این حال، در یک مطالعه که در سال ۲۰۲۱ انجام شد، تنها ۲۸٪ از دندانهای آسیاب سوم بدون هیچ علائمی، تحت جراحی برداشتن قرار گرفتند. در حالی که ۷۶.۴٪ دلایل موجهی برای برداشتن آنها داشتند.
جراح دهان، در صورت لزوم از طریق جراحی، دندان عقل را خارج میکند. دندانپزشک از کل دهان رادیوگرافی با اشعه ایکس میگیرد تا ببیند ریشهها و دندان چگونه رویش پیدا کرده اند.
جراحی دندان عقل در مطب و کلینیک انجام میشود. اینکه جراحی چقدر ساده است به موقعیت دندان یا دندانهایی که نیاز به برداشتن دارند بستگی دارد. برخی از دندانپزشکان چند روز قبل از جراحی برای بیمار آنتی بیوتیک تجویز میکنند تا خطر بروز عفونت کاهش پیدا کند.
برای شروع، آمپول بی حسی به اطراف دندان عقل نهفته تزریق میشود. بعد از بی حسی کامل، با کمک تیغهای مخصوص روی لثه را میبرند. بعد از مشاهده دندان با کمک مته مخصوص دندان را به قسمتهای مختلفی تقسیم میکنند. این کار برای این است که دندان راحتتر از فک خارج شود. سپس محل را یا بخیه می زنند و یا با گاز استریل روی آن را میپوشانند. برای آنکه سریعتر بهبود پیدا کنید تا چند روز از سیگار و الکل دوری نمایید.
زمانی که دندان عقل جایی برای بیرون آمدن نداشته باشد در استخوان فک یا لثه گیر میکند. با توجه به مطالعاتی که انجام شده ژنتیک نیز در موقعیت قرارگیری دندان عقل اثر میگذارد.
بعد از جراحی دندان عقل نهفته ممکن است مشکلاتی مانند تورم، خونریزی، کبودی و درد ایجاد شود. این مشکلات طبیعی بوده و بعد از چند روز رفع میشوند. اما در برخی موارد مشکلات بیشتر و جدی تر ظاهر میشود که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
پس از کشیدن دندان عقل حفره ای در جای آن ایجاد میشود. در این حفره باید لخته ای خون شکل بگیرد. اگر لخته از حفره بیرون بیاید حفره خشک ایجاد میشود. این عارضه بسیار دردناک با دردهای ضربان دار همراه است. ممکن است ۳۸ درصد از افرادی که این جراحی را انجام میدهند با این مشکل رو به رو شوند.
از عواملی که باعث پیدایش حفره خشک میشود میتوان به سیگار کشیدن، مکیدن با نی، زبان زدن و شستن زودهنگام ناحیه جراحی اشاره کرد.
اعصاب نزدیک به دندان عقل نهفته ممکن است در زمان جراحی آسیب ببیند. این عارضه منجر به بی حسی یا فلج در لب، زبان یا گونه میشود. این مشکل معمولا موقتی است و پس از چند روز از بین میرود. در موارد نادر میتواند دائمی باشد.
در موارد بسیار نادر امکان دارد در زمان جراحی به دندانهای اطراف آسیب وارد شود.
این استخوان در پشت دندان عقل بالایی قرار دارد. در موارد بسیار نادر در حین بیرون آوردن دندان عقل، ممکن است این استخوان بشکند. در زمان کشیدن دندان عقل در برخی موارد شکستگی استخوان فک ایجاد میشود.
گاهی اوقات، برداشتن دندان عقل میتواند باعث شکستگی در توبروزیته فک بالا شود که درست در پشت دندان عقل بالایی قرار دارد. در مواردی شکستگی فک پایین در زمان جراحی یا تا ۴ هفته پس از آن میتواند اتفاق بیفتد.