تنظیم و ثبت صورتجلسه تغییرات شرکتها

امروزه با توجه به ایجاد سیستم جدید اینترنتی،تمامی افراد می توانند پس از اسکن مدارک و انجام مراحل اینترنتی به راحتی اقدام به ثبت شرکت نمایند.پلمپ دفاتر1403 ازجمله سایرمزایای طرح مکانیزه شدن مراحل مربوط به ثبت شرکت عبارت است از:
_ کاهش مراجعات حضوری متقاضیان
_جلوگیری از اتلاف زمان
_ استانداردسازی تنظیم صورتجلسات
_ امکان دسترسی به آخرین وضعیت صورتجلسه ابرازی از طریق سامانه و پیام کوتاه.
_امکان دسترسی به آخرین اطلاعات مربوط به چگونگی تنظیم درخواست ها ، مدارک مورد لزوم بخشنامه ها و شیوه نامه ی اجرایی ثبت شرکت ها و اطلاع رسانی های آنی
_امکان پیگیری پاسخ درخواست ثبت شرکت ها از طریق سامانه
_ پیش بینی راهنمایی های متناسب با تصمیمات متعدد جهت ارایه مدارک مورد نیاز.
_ امکان تأیید متن پیش نویس آگهی توسط ذی سمت به منظور جلوگیری از ایرادات احتمالی پس از صدور آگهی.
مراحل  ثبت تغییرات اینترنتی (صورتجلسه)
مرحه اول:تکمیل اطلاعات شرکت
_ وارد نمودن شناسه ملی شرکت در قسمت مربوطه.
_ وارد نمودن شماره ثبت و انتخاب نوع شرکت در صورت نداشتن شناسه ملی.
مرحله دوم:درج اطلاعات جلسه
_ تعیین نوع صورتجلسه با توجه به نوع شرکت( مجمع عمومی سالیانه، مجمع عمومی عادی، فوق العاده و..)
_مشخص نمودن حد نصاب جلسه مبنی بر حضور تمامی اعضای شرکت و یا اکثریت اعضا.
_ تکمیل مشخصات متقاضی ( نام، نام خانوادگی، شماره ملی، ...9
_ مشخص نمودن سمت متقاضی مبنی بر اینکه اصیل باشد یاوکیل.
_ مشخص نمودن تاریخ برگزاری جلسه.
_ وارد کردن ساعت شروع و پایان در جلسه در قسمتهای مربوطه و رعایت تقدم و تأخر ساعات جلسه چنانچه در یک روز چند جلسه تشکیل شده باشد.
_ کلیک بر روی کلید پذیرش موقت.
_ دریافت شماره  19 رقمی.
_ تعیین مشخصات و سمت امضا کننده دفتر.
مرحله سوم: درج تصمیمات جلسه.
_انتخاب تصمیم مورد نظر از فهرست نوع تصمیم و سپس انتخاب کلید افزودن تصمیم جلسه.
مرحله چهارم: مشخص نمودن نامهای درخواستی ،در صورتی که در موضوع جلسه تغییر نام وجود داشته باشد.
_ مشخص نمودن اولویت  به ترتیب اسامی ( نباید بیش تر از پنج اسم باشد)
_ تایپ اسم مورد نظر در فیلد درخواستی.
مرحله پنجم:درج اشخاص جلسه
_ مشخص نمودن اعضای حاضر در جلسه و سمت آنها در جلسه( وکیل، سهامدار...)
_ وارد نمودن اطلاعات شخص ( نام، نام خانوادگی، شماره ملی، نام پدر، تابعیت ...)
_ وارد کردن شماره ملی شخص در صورت ایرانی بودن و شماره گذرنامه در صورت غیر ایرانی بودن.
_ وارد کردن نام شخص، شناسه ملی و شماره ثبت در صورت حقوقی بودن شخص.
مرحله ششم : درج سمت اشخاص جلسه
_ تعیین اشخاص جلسه.
_ انتخاب سمت در شرکت از فهرست مربوطه.
_ انتخاب سمت در جلسه.
مرحله هفتم: تعیین ارتباط اشخاص جلسه ( نماینده سهامدار بودن یا وکیل سهامدار بودن)
_ انتخاب گزینه نماینده یا وکیل.
_ انتخاب نوع نمایندگی ( وکیل، وصی، قیم ..) از فهرست مربوطه.
_ انتخاب موکل.
_ انتخاب گزینه ی ثبت ارتباط اشخاص.
مرحله هشتم: در این مرحله متقاضی باید مدارکی که بنا به تصمیمات انتخاب شده و نوع صورتجلسه،  تهیه شده را ارایه کند و گزینه " تأیید مدارک مورد نیاز" را انتخاب نماید.
مرحله نهم: تایپ متن صورتجلسه
_ تایپ متن صورتجلسه در این صفحه و استفاده از متون پیش فرض از سامانه.
_ یا زدن کلید " دریافت متن پیشنهادی رایانه" بر اساس تصمیمات اتخاذ شده.
_ کلیک بر کلید پذیرش نهایی.

https://danasabt.ir/2023/09/17/%D8%A7%D8%AE%D8%B0-%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%AA-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D8%B1%DA%AF%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D9%81%D9%88%D8%B1%DB%8C/

در مرحله آخر بعد از پذیرش اینترنتی از طریق سامانه و اخذ تأییدیه پذیرش، متقاضیان باید نسخه های اصلی صورت جلسات تنظیمی و ضمائم آنها را حداکثر به مدت سه روز کاری از طریق باجه های پست به صورت سفارشی به آدرسی که در تأییدیه پذیرش درج شده ارسال کنند.

تهیه محیط کشت میکروبی

کشت میکروارگانیسم ها در آزمایشگاه

انواع میکروارگانیسم ها برای بقاء و ادامه رشد خود مانند تمامی موجودات زنده نیاز به مواد غذایی و فاکتور های محیطی مناسب مانند دما و اتمسفر و pH دارند.خرید کوره ازمایشگاهی  در آزمایشگاه برای مطالعه میکروارگانیسم هایی مانند باکتری ها و قارچ ها نیاز به محیط های کشت است. علاوه بر محیط های زیست طبیعی، میکروب ها توانایی زندگی در محیط های مصنوعی و ساخته شده که حاوی مواد غذایی مورد نیاز میکروارگانیسم ها باشد را دارند که به آن محیط کشت می گویند. زمانی که غلظت میکروارگانیسم کم باشد با انجام کشت، تعداد آن ها را می توان افزایش داد. تهیه محیط کشت میکروبی یکی از فرایند های مهم و اولیه در آزمایشگاه های زیستی است.

این مقاله روش تهیه محیط کشت میکروبی را مورد بررسی قرار می دهد.

منظور از محیط کشت میکروبی چیست؟

محیط های کشت آزمایشگاهی در واقع محلول، سوسپانسیون یا مخلوطی حاوی مواد غذایی مورد نیاز برای رشد میکروب ها  و میکروارگانیسم ها هستند.

انواع محیط کشت از نظر فیزیکی

  • محیط های کشت جامد آگار
  • محیط های کشت نیمه جامد
  • محیط کشت مایع

انواع محیط های کشت از نظر نوع مواد تشکیل دهنده و کاربرد آن ها

  • محیط کشت پایه (Basic Media):
  • محیط کشت غنی شده (Enrichment Media):
  • محیط کشت انتخابی (Selective Media)
  • محیط کشت افتراقی (Defferential Media)
  • محیط کشت اختصاصی (Special Media)
  • محیط کشت انتقالی (Transport media)

کشت میکروارگانیسم ها در آزمایشگاه چه شرایطی نیاز دارد؟

شرایط کشت برای هر نوع از سلول ها و میکروارگانیسم ها بسیار متفاوت است. اما محیط مصنوعی که در آن سلول‌ها کشت می‌شوند همواره شامل یک ظرف مناسب حاوی بستر یا محیطی است که مواد مغذی ضروری (اسیدهای آمینه، کربوهیدرات‌ها، ویتامین‌ها، مواد معدنی)، فاکتورهای رشد، هورمون ‌ها را تنظیم و  گازها (O2، CO2) و محیط فیزیکوشیمیایی (pH، فشار اسمزی، دما) را تنظیم می کند. کشت میکروارگانیسم روی محیط های کشت در انکوباتور انجام می شود.

شرایط محیطی و مواد غذایی برای کشت میکروارگانیسم ها شامل چه مواردی است؟

  • منبع کربن: مانند انواع قند هاف اسید های چرب و الکل های مختلف
  • منبع نیتروژن: مانند نمک های آمونیوم، پپتون و تریپتون
  • ترکیبات نمکی مثل NaCl
  • نمک های ایجاد کننده حالت بافری: مانند KH2PO4، K2HPO4 و Na2HPO4
  • فاکتور های رشد مانند پورین ها، پیریمیدین ها و ویتامین ها
  • معرف های pH که با تغییر رنگ آن ها می توان به اسیدی یا قلیایی بودن محیط پی برد مانند فنل رد در محیط مانیتول سالت آگار

البته الزاما همه موارد فوق در محیط های کشت وجود ندارند و بسته به نوع میکروب ترکیبات موجود در محیط کشت متفاوت هستند.

دستگاه ها و تجهیزات مورد نیاز برای تهیه محیط کشت میکروبی و کشت میکروارگانیسم ها در آزمایشگاه

  • پلیت
  • لوله کشت
  • جا لوله ای
  • شعله یا هات پلیت
  • لوپ یا آنس

روش تهیه محیط های کشت میکروبی

برای تهیه و آماده سازی محیط های کشت روش های مختلفی وجود دارد. برای تهیه محیط های کشت باید بر اساس روش هایی که بر روی ظروف دارای محیط های کشت چاپ شده اند، عمل کرد.

مطابق دستور مندرج روی ظرف حاوی محیط کشت، ابتدا مقدرا معینی از پودر را بردارید، داخل یک بشر یا ارلن بریزد و با آب مخلوط کنید. مخلوط حاصل را روی شعله به مدت چند دقیقه بجوشانید تا کاملا شفاف شود. حین حرارت دادن به خوبی آن را به هم بزنید. در ارلن حاوی محیط کشت را به خوبی ببنید و برای سترون کردن داخل اتوکلاو قرار دهید. پس از پایان اتوکلاو، آن را خارج کرده و تا دمای 45 درجه سانتی گراد خنک کنید. سپس با توجه به حجم پلیت استریل، از محیط کشت داخل آن بریزید. در آن را ببندید تا سرد و جامد شود. پس از سفت شدن، محیط کشت آماده استفاده می شود.

در پتری دیش های با قطر 10 سانتی متر اغلب حدود 10 تا 15 میلی متر از محیط کشت را می ریزند. معمولا برای تهیه محیط کشت در لوله ها در یک لوله آزمایش تا نصف یا یک سوم پر می شود. برای تهیه آگار شیب دار، لوله ها را بعد از ریختن محیط مورد نظر به شکل مایل و مورب نگه داشته تا خودش را گرفته و سفت شود.

روش تهیه محیط کشت نوترین آگار (N.A.)

این محیط دارای اکثر مواد مغذی و لازم برای رشد بیشتر باکتری ها است.

  1. 23 گرم از پودر آماده را در 1000 میلی لیتر آب حل کنید.
  2. مایع حاصل را چند دقیقه بجوشانید تا رنگ محیط شفاف شود. در صورت استفاده از شعله مستقیم به جای هات پلیت، باید محیط را به طور مرتب هم زد تا آگار نسوزد و به اصطلاح ته نگیرد.
  3. مایع به دست آمده را به وسیله اتوکلاو استریل کنید.
  4. محیط تهیه شده را در پلیت ها تقسیم کنید.

روش تهیه محیط کشت S.I.M

کاربرد این محیط کشت در بررسی حرکت باکتری ها و قدرت تجزیه و آزاد سازی گوگرد به وسیه باکتری مورد نظر است.

  1. مقدار مشخص ذکر شده روی بسته بندی پودر را وزن کنید و داخل 1000 میلی لیتر آب حل کنید.
  2. سایر مراحل مشابه روش تهیه محیط نوترین آگار است.

روش تهیه محیط کشت ائوزین متیلن بلو (E.M.B.)

این محیط دارای لاکتوز و معرف شیمیایی ائوزین متیلن بلو (جهت جلوگیری از رشد باکتری های گرم مثبت) است. به همین جهت باکتری های گرم منفی که لاکتوز را تخمیر می کنند در این محیط به رنگ قرمز تا سیاه ظاهر می شوند و باکتری های گرم منفی که لاکتوز را تخمیر نمی کنند کلنی هایی به رنگ محیط به وجود می آورند. مثلا اشریشیا کلی در این محیط کلنی سیاه رنگ تولید می کند و روی پلیت سایه ای از رنگ سبز متالیک (جلای سبز رنگ) دیده می شود .

روش تهیه این محیط کشت مشابه موارد قبلی است.

روش تهیه محیط کشت خون دار

محیط کشت آگار خون دار یکی از محیط های کشت مغذی است که شرایط رشد بسیاری از باکتری ها را فراهم می کند.

  1. ابتدا بر اساس روشی که گفته شد، محیط نوترین آگار را تهیه کنید.
  2. 2.    5 درصد از خون مورد نظر را به محیط بیافزایید. دمای محیط نوترین آگار باید در حدود 45 تا 50 درجه سانتی گراد باشد.
  3. مخلوط را تکان دهید تا کاملا یکنواخت و حل شود.
  4. سپس محیط را در پلیت ها تقسیم کنید و استریل سازی را انجام دهید.

روش تهیه محیط کشت قندی

برای تهیه این نوع محیط کشت به پایه با فنیل رد نیاز است. پس از تهیه محیط Phenol red Broth Base، از هر کدام از قند های مورد نیاز 0.5 تا 1 درصد به محیط اضافه کنید. سپس لوله های ازمایش را اتوکلاو استریل کنید. 

کالیبراسیون آون آزمایشگاهی

کالیبراسیون آون آزمایشگاهی، اهمیت و روش انجام آن

آون آزمایشگاهی یکی از دستگاه های گرمایشی آزمایشگاه ها است. قیمت هود لامینار این دستگاه می تواند در هر آزمایشگاه چندین کاربرد متفاوت داشته باشد. خشک کردن و استریلیزاسیون با گرمای خشک از مهم ترین و رایج ترین کاربرد های آون آزمایشگاهی هستند. با توجه به این که اکثر آزمایشگاه ها از این دستگاه استفاده می کنند، کاربران باید با نحوه کار، رفع عیب و کالیبراسیون آون آزمایشگاهی کاملا آشنایی داشته باشند.


دلایل اهمیت کالیبراسیون آون آزمایشگاهی

کالیبراسیون آون ازمایشگاهی مانند کالیبراسیون سایر تجهیزات اندازه گیری و دستگاه های آزمایشگاهی بسیار مهم و تاثیر گزار در نتایج است. مهم ترین دلیل انجام کالیبراسیون دوره ای آون آزمایشگاهی این است که دقت دمایی داخل محفظه آون در طول زمان استفاده از آن حفظ شود.

در حال حاضر آون ها مجهز به ترموستات هایی هستند که به صورت فیزیکی کار می کنند. در حقیقت ترموستات به یک سنسور دمایی متصل است. با تنظیم دما آون و تشخیص این سنسور ترموستات عمل می کند. این ترموستات در اثر استفاده های مکرر تحت فشار قرار می گیرد.  این فشار باعث ایجاد انحراف هایی روی ترموستات می شود. در نتیجه این اتفاق نمی توان انتظار داشت که دستگاه همچنان دقت دمایی بالایی داشته باشد. هنگامی که سنسور نیز دقیق نباشد، دمایی که آون ایجاد می کند نادرست خواهد بود. این اتفاق در آزمایش ها و نتایج آن ها تاثیر می گذارد.

روش کالیبراسیون آون آزمایشگاهی

کالیبره کردن آون آزمایشگاهی بسیار ساده است و تمام کاربران آزمایشگاه به راحتی می توانند عملیات کالیبراسیون را انجام دهند. کالیبراسیون این دستگاه با مقایسه دمای تنظیم شده آون و دمای واقعی داخل محفظه انجام می شود. در واقع کاربر دمای آون را روی عدد خاصی تنظیم می کند. سپس با استفاده از ترمرمتر استاندارد و کالیبره دمای داخل آون را اندازه گیری می کند.

تجهیزات مورد نیاز برای کالیبره کردن آون

  • ترمومتر یا دماسنج دیجیتالی که کالیبره باشد.
  • ترموکوپل با قابلیت اندازه گیری دما تا 300 درجه سانتی گراد
  • ترمو رطوبت سنج که قابلیت اندازه گیری همزمان دما و رطوبت را دارد.

برای کالیبره کردن باید آون را از حدود 1 ساعت قبل روشن کنید تا دما ثابت شود. هنگام کالیبراسیون دمای محیط آزمایشگاه باید حدود 25 درجه سانتی گراد و سطح رطوبت بین 30% تا 50% باشد.

مراحل کالیبراسیون آون آزمایشگاهی

  1. قبل از شروع به کار حتما اقدامات احتیاطی را رعایت کنید. به عنوان مثال پوشیدن دستکش های مقاوم به حرارت الزامی است. زیرا دمای بالای آون امکان سوختگی را ایجاد می کند.
  2. آون را از نظر ظاهری، عملکرد المنت ها، فن و ترموستات بررسی کنید.
  3. دیتا شیت را آماده کنید و تمام مشخصات دستگاه مانند برند، مدل، شماره سریال و … ثبت کنید.
  4. ابتدا سیم های ترموکوپل ها را در نقاط مختلف محفظه آون قرار دهید. طبقه وسط در سه نقطه وسط، متمایل به راست و متمایل به چپ بهترین نقاط برای قرار دادن سیم های ترموکوپل است.
  5. حداقل سه نقطه دمایی را مشخص کنید.
  6. آون را روشن و درجه حرارت آن را تنظیم کنید. از دمای پایین شروع کنید.
  7. مدتی صبر کنید تا دمای داخل آون تثبیت شود. این مدت زمان با توجه به مدل فر ها متفاوت است و  ممکن است تا یک ساعت هم طول بکشد.
  8. بعد از پایدار شدن درجه حرارت، دما را بخوانید و در دیتا شیت ثبت کنید. (دمای هر سنسور به صورت جداگانه ثبت شود.)
  9. به همین ترتیب دو نقطه دمایی دیگر را هم اندازه گیری و ثبت کنید. می توانید هر نقطه را در سه مرتبه اندازه گیری و میانگین دمایی را بررسی کنید.
  10. دقت دمایی را در هر نقطه بررسی کنید. اگر در مقدار عددی انحراف زیادی مشاهده شد، باید دستگاه را برای تعمیرات و رفع عیب های احتمالی به متخصصان این حوزه بسپارید. در صورتی که انحرافات بالا نبشد یک ضریب تصحیح در نظر بگیرید و مطابق با آن دما را تنظیم کنید. (برخی از آون های آزمایشگاهی امکان ثبت ضریب تنظیم را به کاربر می دهند.)

تغییرات حقوقی ثبت شرکت در مناطق آزاد

مناطق آزاد تجاری ایران:


بنا به تعاریف بین المللی، منطقه آزاد محدوده ی حراست شده ی بندری و غیر بندری است  که از  شمول برخی مقررات جاری کشور متبوع خارج بوده و با بهره گیری از مزایایی نظیر معافیت های مالیاتی ، گرفتن کارت بازرگانی فوری بخشودگی سود و عوارض گمرکی و عدم وجود تشریفات زاید ارزی و اداری و همچنین سهولت  و تسریع فرایندهای واردات و صادرات با جذب سرمایه گذاری های خارجی و انتقال فناوری  به توسعه سرزمین اصلی کمک می نماید. معمولاَ چنین منطقه ای در بندر یا فرودگاه یا ناحیه محصور محافظت شده انتخاب می گردد و کالاهای خارجی از طریق هوا،دریا و زمین بدون پرداخت حقوق گمرکی وارد و صادر می شوند.در مناطق آزاد می توان کالا را برای مدتی در انبار ذخیره کرده و در صورت لزوم آن را بسته بندی مجدد نمود تا کالا به طور سریع تحویل گردد و معمولاَ با تبدیل مواد خام و کالاهای واسطه به محصولات نهایی است که برای فروش در بازار داخلی و خارجی آماده می گردد و مالاَ درآمدهای ارزی قابل توجهی برای کشور فراهم می شود.
ایران هشت منطقه آزاد تجاری و صنعتی دارد که عبارت است از:
1-منطقه آزاد کیش
2-منطقه آزاد قشم
3-منطقه آزاد چابهار
4-منطقه آزاد اروند رود
5-منطقه آزاد بندرانزلی
6-منطقه آزاد سلفچگان
7-منطقه آزاد ماکو
8-منطقه آزاد ارس
تمامی موارد ذکر شده ی فوق،از 15 سال معافیت مالیاتی برخوردارند.
بموجب قانون،«انواع شرکت ها و موسسات غیر تجاری مذکور در قانون تجارت و سایر قوانین ایران می توانند در واحد ثبتی منطقه به ثبت برسند، مشروط بر آنکه موضوع فعالیت آن ها قانونی باشد.در هر حال تاسیس و فعالیت شرکت ها تحت قوانین موضوعه امکان پذیر است.»
تغییرات حقوقی ثبت شرکت در مناطق آزاد
طبق ماده ی 10 ضوابط ثبت شرکت ها در مناطق آزاد «اشخاص حقوقی مکلفند به منظور ثبت هر گونه تغییرات در اساسنامه و ترکیب هیات مدیره،بازرسان،صاحبان امضای مجاز،کاهش یا افزایش سرمایه و انحلال شرکت یا موسسه ظرف یک هفته مراتب را به صورت کتبی به واحد ثبتی منطقه اطلاع دهند.عدم اطلاع به موقع رافع مسئولیت مدیران اشخاص حقوقی مذکور نخواهد بود.»
اظهارکننده موظف است ظرف مدت یک هفته هر گونه تغییراتی را در مفاد اظهارنامه،طی اظهارنامه جدیدی که در سه نسخه تنظیم می شود تهیه و به واحد ثبتی سازمان تسلیم کند تا در دفتر ثبت تجارتی واحد ثبتی قید گردد.
در مورد شرکت های بیمه چون تاسیس آن ها با مجوز شرکت بیمه مرکزی ایران صورت می گیرد،در طول فعالیت شرکت بیمه مرکزی بر آن ها نظارت دارد.در مورد این شرکت ها برخی از تغییرات موکول به موافقت بیمه مرکزی ایران گردیده است.
طبق ماده ی 5«مقررات تاسیس و فعالیت بیمه در مناطق آزاد»این موارد عبارتند از:
1-تغییرات در اساسنامه
2-تغییرات در مدیران
3-تغییرات در سرمایه
4-تغییرات در سهام سهام داران
به موجب ماده ی 9 مقررات تاسیس و فعالیت موسسات بیمه در مناطق آزاد در صورت ورشکستگی یا عدم توانایی مالی شرکت بیمه،شرکت بیمه ی مرکزی می تواند پروانه ی فعالیت شرکت بیمه را لغو کند.همچنین بموجب ماده ی 10 از همان مقررات،چنانچه شرکت بیمه بر خلاف اساسنامه خود یا سایر مقررات حاکم بر شرکت های بیمه رفتار کند،شرکت بیمه ی مرکزی فعالیت شرکت مزبور را بطور موقت یا دائم ممنوع میکند.
همچنین طبق تبصره ی 1 ماده ی 4 آئین نامه ی اجرایی عملیاتی پولی و بانکی در مناطق آزاد بطور کلی هر گونه تغییرات در اساسنامه ی بانک ها و موسسات اعتباری باید به پیشنهاد سازمان منطقه ی آزاد به تایید شورای پول و اعتباری برسد.
واحد ثبتی موظف است مراتب تاسیس شرکت یا موسسه و تغییرات آن را حداکثر ظرف 10 روز از تاریخ ثبت به منظور درج در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران و روزنامه محلی به هزینه متقاضی به آن روزنامه اعلام نماید.(ماده 12)

https://danasabt.ir/%D9%BE%D9%84%D9%85%D9%BE-%D8%AF%D9%81%D8%A7%D8%AA%D8%B1/

هزینه های مربوط به ثبت شرکت،موسسه و تغییرات آن همچنین ثبت علایم و اسامی تجاری و پلمپ دفاتر تجاری و غیر تجاری به موجب دستورالعملی که با رعایت قوانین مربوط توسط سازمان هر منطقه تهیه می شود دریافت می گردد.(ماده 20)

دندان عقل در چه سنی در میاد؟

دندان عقل در چه سنی رویش پیدا می‌کند؟

دندان عقل، که به عنوان دندان‌های سوم مولر نیز شناخته می‌شود،  ایمپلنت دندان در رشت معمولاً در دوران بلوغ و بزرگسالی در سنین ۱۷ تا ۲۵ سالگی در افراد شروع به رشد می‌کند. این دندان‌ها از نظر تعداد و نحوه رویش، فرد به فرد متفاوت است. در برخی افراد ممکن است اصلاً بیرون نیاید یا بسیار دیرتر در دوران بزرگسالی و ۳۰ سالگی ظاهر شوند.

دندان عقل با چه مشکلاتی رو به رو می‌شود؟

  • یکی از مشکلات شایع دندان‌های عقل این است که به دلیل فضای محدود در دهان، این دندان‌ها ممکن است به صورت فشرده و بدون جاگیری مناسب رشد کنند. 
  • به دلیل آنکه نمی‌شود آن را به درستی تمیز کرد منجر به درد و تورم می‌شوند.
  • به دلیل جاگیری نامناسب و مشکلات در تمیزکردن، دندان‌های عقل ممکن است باعث التهاب و عفونت لثه شوند که با درد، تورم و قرمزی همراه است. این وضعیت به نام پریکورنیتیس شناخته می‌شود. 
  • گاهی دندان‌های عقل به دندان‌های مجاور فشار زیادی وارد می‌کنند که منجر به تغییر موقعیت و چینش غیرطبیعی دندان‌های مجاور می‌شوند.
  • دندان‌های عقل به دلیل موقعیت قرار گیری نادرست در دهان ممکن است دچار تشکیل کیست‌ها یا تومورهای کوچک در اطراف دندان‌ها یا لثه شوند.

دندان عقل چگونه رشد می‌کند؟

دندان‌های عقل (دندان‌های مولر سوم) می‌توانند به شکل‌های مختلفی در دهان رشد کنند، به ویژه زمانی که جایگاه مکانی مناسبی برای آن‌ها وجود نداشته باشد. در ادامه برخی از شکل‌های متداول رشد دندان‌های عقل را بررسی می‌کنیم.

رشد عمودی معمولی

در برخی از افراد، دندان‌های عقل به شکل عمودی در جای خود در ردیف دندانی رشد می‌کنند. این موقعیت به ندرت دیده می‌شود و در صورتی که دندان‌ها به درستی تمیز شوند و به مشکلات دندانی دیگر منجر نشوند، هیچ مشکلی ایجاد نمی‌کنند.

رشد افقی به سمت دندان‌های مجاور

یکی از مشکلات شایع دندان‌های عقل، رشد افقی به سمت دندان‌های مجاور است. در این حالت، دندان عقل به دندان‌های مجاور فشار وارد کرده و به هم برخورد می‌کنند. این روش رشد منجر به تغییر موقعیت دندان‌های مجاور یا سایر مشکلات دندانی می‌شود.

رشد افقی به سمت لثه

در بعضی موارد، دندان‌های عقل به سمت لثه رشد می‌کنند که باعث ایجاد مشکلاتی نظیر التهاب لثه، عفونت و درد می‌شود.

رشد عمودی همراه با زایده یا کیست

در موارد نادر، دندان عقل ممکن است به همراه کیست‌ها یا تومورهای کوچک در اطراف دندان‌ها یا لثه رشد کند.

رشد ناقص یا نیمه نهفته

گاهی اوقات دندان‌های عقل به شکل ناقص رشد می‌کنند و در موقعیت‌ نیمه نهفته در دهان قرار می‌گیرند که می‌تواند به ترکیب‌های غیرطبیعی منجر شود.

این تنوع در شکل‌های رشد دندان‌های عقل نشان می‌دهد که بررسی و تشخیص دقیق از طرف دندانپزشک مورد نیاز است. نظر دندانپزشک درباره وضعیت دندان‌های عقل، تاثیر آن‌ها بر سایر دندان‌ها، سلامت دهان و لثه بسیار مهم است. در صورتی که مشکلاتی با دندان‌های عقل خود دارید، بهتر است با دندانپزشک مشورت کنید.

مراحل تشخیص و کشیدن دندان عقل

کشیدن دندان عقل یا دندان‌های مولر سوم، که به عنوان عمل جراحی دندان شناخته می‌شود، در زمانی توصیه می‌شود که دندان‌های عقل به مشکلاتی مانند درد، التهاب، تداخل با دندان‌های مجاور یا مشکلات دیگر منجر می‌شوند. در ادامه مراحلی که در زمان کشیدن دندان عقل انجام می‌شود را بررسی می‌کنیم.

  1. مشاوره با دندانپزشک

قبل از تصمیم به کشیدن دندان عقل، بهتر است با دندانپزشک خود مشورت کنید. دندانپزشک می‌تواند وضعیت دندان‌های عقل و نیاز به کشیدن آن‌ها را ارزیابی کرده و راهنمایی لازم را ارائه دهد.

  1. آزمایش‌ها و تصویربرداری

در برخی موارد، دندانپزشک ممکن است از آزمایش‌های تشخیصی مانند اشعه X-ray  یا CT Scan استفاده کند تا تصویر دقیق‌تری از موقعیت دندان عقل و تاثیر آن بر دندان‌های اطراف به دست آورد.

  1. برنامه‌ریزی قبل از جراحی

اگر دندانپزشک تصمیم به کشیدن دندان عقل بگیرد، برنامه‌ریزی دقیقی برای جراحی انجام می‌دهد. این برنامه ریزی شامل تجزیه و تحلیل دقیق موقعیت دندان، نیاز به برش و جراحی و اقدامات بعد از جراحی مانند تجویز داروها و راهنمایی‌های پس از جراحی می‌شود.

  1. تدابیر پس از جراحی

بعد از جراحی کشیدن دندان عقل، دندانپزشک شما توصیه‌های خاصی را برای مراقبت و تسکین درد و تورم بعد از جراحی انجام می‌دهد. این توصیه‌ها شامل تجویز داروها، رژیم غذایی، استفاده از یخ و تکنیک‌های دیگر مراقبتی است.

  1. مراقبت از زخم‌ها

پس از جراحی، ممکن است زخم‌ و خونریزی‌های کمی‌در محل کشیدن دندان عقل به وجود آید. باید از تغییرات طبیعی در زخم‌ها خبر داشته باشید و توصیه‌های دندانپزشک را رعایت کنید.

کی دندان عقل را بکشیم؟

زمان مناسب برای کشیدن دندان عقل به موارد مختلف مربوط می‌شود و باید با توجه به وضعیت شما و توصیه‌های دندانپزشک تعیین شود. در مواردی که دندان‌های عقل به مشکلاتی مانند درد شدید، التهاب، تورم، تداخل با دندان‌های مجاور یا مشکلات دیگر منجر می‌شوند، بهتر است با دندانپزشک خود مشورت کنید تا زمان مناسب برای کشیدن آن‌ها را تعیین کند. 

همچنین دندان‌های عقل معمولاً در دوره بزرگسالی، یعنی بین ۱۷ تا ۲۵ سالگی رشد می‌کنند. زمان کشیدن دندان‌های عقل ممکن است به وضعیت سنی شما و موقعیت دندان‌ها بستگی داشته باشد. هر چه زودتر کشیده شوند ریشه‌های ضعیف تر بوده و با عوارض کمتری روبرو خواهید شد. به همین دلیل بهتر است با فاصله کمی‌از رویش کشیده شوند. 

دلایل کشیدن دندان عقل

  • اگر دندان عقل دچار پوسیدگی شود فرد دچار درد می‌شود. در این شرایط دندان عقل را می‌کشند. 
  • گاهی دندان عقل دچار عفونت شده و با آنتی بیوتیک درمان نمی‌شود. بی دردسرترین و کم عوارض ترین گزینه کشیدن دندان عقل است. 
  • دندان‌هایی که نامنظم و کج هستند و با زاویه در کنار هم قرار گرفته اند نیاز به ارتودنسی دارند. باید دندان عقل را بکشند تا فضای کافی برای صاف کردن سایر دندان‌ها به وجود بیاید.
  • اگر قصد گذاشتن ایمپلنت داخل دهان دارید بهتر است دندان عقل را بکشید زیرا به آن هیچ احتیاجی نخواهید داشت.
  • در صورت بروز تومور‌های دهانی و قرارگیری در معرض رادیوتراپی بهتر است دندان عقل کشیده شود. 
  • یکی از دلایل کشیدن دندان عقل، وارد شدن آسیب به دندان عقل و از دست دادن تاج دندان است.

دستورالعمل‌های بعد از کشیدن دندان عقل

بعد از کشیدن دندان عقل هرگز آب دهان خود را بیرون نریزید یا تف نکنید زیرا لخته خونی که روی حفره ایجاد شده ممکن است کنده شود. در صورت کنده شدن درد شدید و خونریزی زیاد خواهید داشت. بهتر است از کیسه آب یخ بر روی گونه خود در ناحیه تحت جراحی استفاده کنید. مسکن‌هایی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن برای کاهش درد به شما کمک می‌کنند.

بهتر است در روز اول پس از جراحی استراحت کنید و فعالیت شدید نداشته باشید. چای، نوشابه و قهوه که حاوی مقدار زیادی کافئین است ننوشید. اما خوردن بستنی توصیه می‌شود. از غذا‌های نرم و خنک در روز اول استفاده کنید تا صدمه ای به محل جراحی وارد نشود.

با آب نمک دهان خود را شستشو دهید و تا ۲۴ ساعت مسواک نزنید. پس از آن با احتیاط مسواک بزنید تا لخته خون کنده نشود. در صورت ادامه خونریزی، تب و مشکل در بلع غذا پس از چند روز، بهتر است با دندانپزشک خود صحبت کنید.